David Lidington u Sarajevu
0

FOTO / Ubrzati proces formiranja Vijeća ministara BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je Davida Lidingtona, ministra za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Izetbegović je zahvalio Velikoj Britaniji za podršku Bosni i Hercegovini te izrazio nadu u nastavak te podrške, posebno na putu BiH ka EU i NATO-u.
Naglasio je da je za Bosnu i Hercegovinu ulazak u Evropsku uniju prioritet, te da put ka evroatlantskim integracijama nema alternativu.

On je tokom susreta kazao da je u toku proces formiranja Vijeća ministara BiH, te izrazio nadu da će taj proces uskoro biti okončan.

Posebno je istakao važnost dijaloga u rješavanju pitanja u BiH. Prema Izetbegovićevim riječima, investiranje je važno za BiH, posebno u infrastrukturu. Izetbegović je pozvao investitore iz Velike Britanije da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar David Lidington je istakao da Velika Britanija snažno podržava napore BiH na putu ka EU, te dodao kako BiH želi vidjeti kao punopravnu članicu EU i NATO-a.

Izrazio je zabrinutost sporim napretkom u formiranju Vijeća ministara BiH, te kazao da BiH treba ubrzati taj proces kako ne bi zaostajala za zemljama u regiji na putu ka EU.

Sastanku su prisustvovali i Nina Sajić, savjetnica za vanjsku politiku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, te Davor Vuletić, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podrška i konkretan angažman Velike Britanije kojim se osnažuju teritorijalni integritet i politička stabilnost BiH čvrsta su osnova za posebne prijateljske odnose koje naša zemlja gaji prema ovoj kaljevini. Istovremeno, vrlo je poticajan i njen pozitivni stav prema proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana te konzistentna politika kojom su pitanja Kosova i BiH uvijek jasno odvajana. Ovo je istaknuto danas tokom susreta delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa Lidingtonom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović upoznao je gosta o uspostavi ovog doma i Parlamentarne skupštine BiH, kao i s procesom imenovanja Vijeća ministara, koji je tim činom pokrenut, ali i s brojnim zadacima koji ovu instituciju očekuju u narednom periodu.

Pritom je istaknuo da javnost s pravom očekuje pojačan angažman kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, a čak je otvorena i mogućnost ukidanja odnosno smanjenja godišnjih odmora za parlamentarce.

Pred nama je, rekao je on, 28 zakona, 63 međunarodna ugovora te veći broj izvještaja, sporazuma i drugih pitanja koji čekaju na rješavanje.

Ministar Lidington izrazio je zabrinutost nedostatkom progresa, posebno nakon izbora 2010. godine, što je rezultiralo i smanjenjem kreditnog rejtinga, a što će, po njemu, osjetiti svaka bh. porodica.

Poseban interes pokazao je za predstojeće reforme, posebno usklađivanje ustavnih rješenja sa presudom Sejdić-Finci, ali i zakone o popisu stanovništva, državnoj pomoći i rješavanju vojne imovine, što je povezano s euroatlanskim putem BiH.

Učestvujući u razgovorima, poslanik Mato Franjičević iz Kluba poslanika HDZ-a, naglasio je očekivanje da će s ciljem demokratskog funkcioniranja BiH biti poštivan princip ravnopravnosti te principi prema kojima će predstavnike u državnoj vlasti birati kolektiviteti koje oni trebaju predstavljati, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.