{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ubrzati proces formiranja Vijeća ministara BiH

F
7.6.2011. u 18:24
0
10
Ubrzati proces formiranja Vijeća ministara BiH
0
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je Davida Lidingtona, ministra za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Izetbegović je zahvalio Velikoj Britaniji za podršku Bosni i Hercegovini te izrazio nadu u nastavak te podrške, posebno na putu BiH ka EU i NATO-u.

Naglasio je da je za Bosnu i Hercegovinu ulazak u Evropsku uniju prioritet, te da put ka evroatlantskim integracijama nema alternativu.

On je tokom susreta kazao da je u toku proces formiranja Vijeća ministara BiH, te izrazio nadu da će taj proces uskoro biti okončan.

Posebno je istakao važnost dijaloga u rješavanju pitanja u BiH. Prema Izetbegovićevim riječima, investiranje je važno za BiH, posebno u infrastrukturu. Izetbegović je pozvao investitore iz Velike Britanije da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar David Lidington je istakao da Velika Britanija snažno podržava napore BiH na putu ka EU, te dodao kako BiH želi vidjeti kao punopravnu članicu EU i NATO-a.

Izrazio je zabrinutost sporim napretkom u formiranju Vijeća ministara BiH, te kazao da BiH treba ubrzati taj proces kako ne bi zaostajala za zemljama u regiji na putu ka EU.


Sastanku su prisustvovali i Nina Sajić, savjetnica za vanjsku politiku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, te Davor Vuletić, savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podrška i konkretan angažman Velike Britanije kojim se osnažuju teritorijalni integritet i politička stabilnost BiH čvrsta su osnova za posebne prijateljske odnose koje naša zemlja gaji prema ovoj kaljevini. Istovremeno, vrlo je poticajan i njen pozitivni stav prema proširenju EU na zemlje zapadnog Balkana te konzistentna politika kojom su pitanja Kosova i BiH uvijek jasno odvajana. Ovo je istaknuto danas tokom susreta delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa Lidingtonom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović upoznao je gosta o uspostavi ovog doma i Parlamentarne skupštine BiH, kao i s procesom imenovanja Vijeća ministara, koji je tim činom pokrenut, ali i s brojnim zadacima koji ovu instituciju očekuju u narednom periodu.

Pritom je istaknuo da javnost s pravom očekuje pojačan angažman kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, a čak je otvorena i mogućnost ukidanja odnosno smanjenja godišnjih odmora za parlamentarce.

Pred nama je, rekao je on, 28 zakona, 63 međunarodna ugovora te veći broj izvještaja, sporazuma i drugih pitanja koji čekaju na rješavanje.

Ministar Lidington izrazio je zabrinutost nedostatkom progresa, posebno nakon izbora 2010. godine, što je rezultiralo i smanjenjem kreditnog rejtinga, a što će, po njemu, osjetiti svaka bh. porodica.

Poseban interes pokazao je za predstojeće reforme, posebno usklađivanje ustavnih rješenja sa presudom Sejdić-Finci, ali i zakone o popisu stanovništva, državnoj pomoći i rješavanju vojne imovine, što je povezano s euroatlanskim putem BiH.

Učestvujući u razgovorima, poslanik Mato Franjičević iz Kluba poslanika HDZ-a, naglasio je očekivanje da će s ciljem demokratskog funkcioniranja BiH biti poštivan princip ravnopravnosti te principi prema kojima će predstavnike u državnoj vlasti birati kolektiviteti koje oni trebaju predstavljati, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: