Sud BiH
0

Ubistva Srebreničana na Ekonomiji Branjevo

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je čuo pucnjavu kada su se dešavala ubistva Srebreničana na Ekonomiji Branjevo, ali da on nije išao na mjesto, javio je BIRN.

Radivoje Lakić, nekadašnji upravnik Vojne ekonomije Branjevo, ispričao je da je u julu 1995. godine bio kod kuće u vrijeme kada su se dešavala ubistva Srebreničana na Ekonomiji Branjevo, odakle je čuo pucnjavu, ali da nije htio ići tamo jer je znao da se “zlo dešavalo”.

“Srebreničani su ubijeni na civilnom dijelu Ekonomije Branjevo, a ja sam bio nadležan za dio koji je dodijeljen vojsci. Moja kuća je udaljena 300 do 400 metara od Ekonomije Branjevo i čuo sam pucnjavu”, rekao je Lakić.

Za učešće u egzekuciji najmanje 800 zarobljenika bošnjačke nacionalnosti 16. jula 1995. na Ekonomiji u Branjevu sudi se Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji.

U optužnici stoji da je Kos bio komandir Prvog “bijeljinskog” voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok su Kojić, Golijan i Goronja bili pripadnici istog odreda.

Lakić je dodao da su pripadnici radnog voda Zvorničke brigade, kojima je on bio nadređeni, utovarali leševe ubijenih u Domu kulture Pilica (općina Zvornik).

Jakov Stevanović, bivši pripadnik radnog voda Zvorničke brigade i drugi svjedok Tužilaštva na ovom suđenju, ispričao je da je gledao utovaranje leševa ubijenih u Domu kulture u Pilici, te da je one koji su utovarali ubijene Srebreničane poslužio vodom i rakijom kako bi lakše podnijeli toplotu i prizor koji su gledali.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koja je također svjedočila na ovom suđenju, kazala je da se u Srebrenicu vratilo 16 posto prijeratnog stanovništva.

“Nigdje se nije više novca uložilo za povratak kao u Srebrenici, a samo se vratilo 16 posto prijeratnog stanovništa”, kazala je Đuderija, dodavši da su, između ostalog, razlozi zbog kojih je takvo stanje strah koje osjećaju žrtve i problemi sa imovinom.

Đuderija je istaknula da se Srebreničanke teško odlučuju da proglase svoje nestale muževe umrlima jer se boje da ih niko neće tražiti, odnosno da neće biti pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Na ovom ročištu, pored saslušanja svjedoka, Tužilaštvo BiH se izjasnilo da se ne protivi prijedlogu odbrane trećeoptuženog Golijana za uvođenje izjave o priznanju krivice u materijalne dokaze.

Vijeće će se o ovom prijedlogu izjasniti naknadno.

Ovo suđenje je održano bez prisustva drugooptuženog Stanka Kojića, koji je odbio da se pojavi jer je rekao da ima psihičkih smetnji.

Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, obavijestila je prisutne da je doneseno rješenje da se suđenje nastavlja bez optuženog Kojića.

Smajlović je kazala da je Kojić u pismenom podnesku naveo da se ne osjeća dobro i da mu zuji u ušima.

Na ranijim ročištima je vještačeno zdravstveno stanje optuženog Kojića i vještaci su rekli da je sposoban da prati suđenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.

Vezani članci