"Muhadžir N.N."
55

Ubijeni migrant u Bileći bit će ekshumiran i vraćen u rodni Maroko

R. D.
Migrant kojeg je čobanin Milorad Čomić (49) početkom oktobra ubio u Bileći je Saidu Addouu (20) iz Maroka. Nekon finaliziranja identifikacije uslijedit će eshumacija tijela s mezarja u Bileći, a potom i transport u rodni Maroko.
Kako je za Klix.ba kazao Sadet efendija Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i Bileća, ubijeni koji je sahranjen kao "Muhadžir N.N." identificiran je uz pomoć fotografije s obdukcije, a njegov brat i porodica javili su se prije nekolika dana.

"Koliko će biti potrebno vremena za eshumaciju i transport preminulog još nije poznato, ali uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Maroko u Zagrebu Said će biti prebačen u njegove rodne Berkane", kaže Bilalić.

Lična karta ubijenog Saida
Lična karta ubijenog Saida

Identifikaciju je otežavala činjenica da je preminulom nedostajao dio glave, jer je metkom iz puške bio pogođen u oko.

"Porodica se javila prije nekoliko dana, odnosno Mustafa brat ubijenog Saida Addoua. Njih je mnogo toga interesovalo i sama smrt i šta se desilo u svemu tome. Mi kao Islamska zajednica u BiH nismo željeli da komentarišemo sam postupak koji se vodi u Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje po tom pitanju. Mi smo se fokusirali na samu identifikaciju i naravno nakon što je brat u Maroku prijavio službeno nestanak Saida i saznanja da je on ubijen u BiH, na području opštine Bileća sve se počelo odmotavati", kazao na je efendija Bilalić zahvalivši se brojnim udruženjima, kao i Graničnoj policiji koja je pomogla u samom postupku.

Brat ubijenog poslao je fotografiju lične karte i onda je proces identificiranja bio skoro kompletiran. Sad predstoji opsežan proces eshumiranja, koji je i skup te koji porodica preminulog ne bi sama mogla finansirati.

"Jučer sam dao i izjavu u Policijskoj upravi u Trebinju, na poziv tužioca koji vodi postupak. Njima sam kazao kako je došlo do saznanja ko je ubijeni kome smo 9. oktobra klanjali dženazu", izjavio je.

Efendija Bilalić naglašava kako malobrojna islamska zajednica u Bileći neće nikog ostaviti na cjedilu, ali kako oni nisu, ono što neki mediji potenciraju, oni koji motiviraju migrante da baš preko istočne Hercegovine traže put prema željenim evropskim destinacijama.

Podsjećamo, Said Addouu ubijen je 6. oktobra u selu Vranjska na samoj granici s Crnom Gorom. Čomić je u kući zateko grupu migranata te je nakon prepirke došlo do naguravanja i otimanja jedne puške koja se nalazila u objektu. Nakon toga došlo je do pucnja koji je završio kobno.