Vjerska obaveza
15

Sadet ef. Bilalić i džematlije klanjali dženazu ubijenom migrantu kod Bileće

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Bileći je danas klanjana dženaza migrantu kojeg je puškom u subotu navečer u selu Vranjska ubio mještanin Milorad Čomić. On se u utorak predao policiji u Bileći te je priznao ovaj zločin.

Dženazu je predvodio Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

"Dvije godine Bileća tranzit za migrante i unesrećene ljude koji traže bolju budućnost u nekoj od evropskih zemalja. Također, dvije godine kako je gasulhana pored Obradovića džamije u centru Bileće 24 sata otvorena, kako bi se u njoj mogli skloniti od kiše, hladnoće i odmoriti za daleki put. Blizu stotine ih je dosad boravilo u gasulhani i mnoge od njih je nahranila i napojila nana Fata Jaganjac. Među njima je bilo i žena i djece.Pomoć ovim ljudima smatramo imperativom svakog humanog bića. Sve religije nas uče da treba pomoći onome ko je u nevolji. Islam je u tome posebno izričit", kazao je ef. Bilalić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Svirepo ubistvo nevinog mladića koji po izgledu nije imao više od dvadeset godina, kaže on, ne bi komentarisao, jer je suviše potresno.

"Naša obaveza je bila da ga ispratimo na bolji svijet onako kako nalaže naša vjera. Nažalost, kod njega nije nađeno nista pomoću čega bi se mogao identifikovati. On je imao oca, majku, braću. Imao je život. U toku istrage je otkriveno da je bilo još osoba koji su najvjerovatnije jos uvijek u BiH u nekim od migracionih centara, nastojat ćemo pronaći nekoga od njih ili nekoga od rodbine i prijatelja da bi identifikovali merhuma. Iako mala zajednica Bosnjaka u Bileći, ispunila je emanet humanosti. Islamska zajednica učinila je što je mogla", rekao je ef. Bilalić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Osoba koja je prijavila ubistvo policiji je ispričala da je u kući zatekla grupu migranata te da je nakon prepirke došlo do naguravanja i otimanja jedne puške koja se nalazila u objektu. Nakon toga došlo je do pucnja koji je završio kobno.