BiH
485

Ubijeni Arkanov tjelohranitelj ratovao na strani Fikreta Abdića

Piše: E. Gorinjac
Rade Rakonjac
Rade Rakonjac
Rade Rakonjac, nekadašnji telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana i pripadnik Arkanove paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koji je ubijen u današnjoj pucnjavi u Beogradu, između ostalog, u jednom od svojih intervjua je opisivao borbe protiv 505. Viteške motorizovane brigade u sastavu Petog korpusa Armije RBiH.

Tokom proteklog rata u Krajini arkanovci, među kojima i Rakonjac, su se borili na strani Fikreta Abdića. U intervjuu koji je Rakonjac dao srbijanskom novinaru Milomiru Mariću, govorio je o Petom korpusu Armije BiH i o rahmetli generalu Izetu Naniću.

On na snimku govori kako je Peti korpus bio tri godine u okruženju u kojem je taj dio BiH opkolilo 60.000-70.000 srpskih vojnika. Rakonjac je pričao i o tome kako su on i ostali pripadnici srpskih paravojnih formacija obučavali "Babine da ratuju protiv Alijinih" te kako su porodice bile duboko podijeljene u tom sukobu.

Pričajući o tome kako je njegova grupa stradala u sukobima sa 5. korpusom, Rakonjac se posebno osvrnuo na 505. bužimsku brigadu.

"Taj 5. korpus, naročito ta neka bužimska 505. brigada, to su strašni borci", rekao je Rakonjac.

Na konstataciju novinara da je 505. brigadu vodio njegov prijatelj Izet Nanić, Rakonjac je pojasnio kako su se njih dvojica poznavali.

Kazao je da se početkom rata u BiH Nanić pozdravio s kolegama u JNA i otišao se "boriti za svoj narod".

"Ta 505. bužimska brigada, to je nevjerovatno nešto. Koliko god oni bili neprijatelji, uvijek sam o njima govorio riječi hvale, jer su stvarno mnogo, ali mnogo hrabri. Ako može da se kaže da su ludo hrabri, onda su to oni", kazao je Rakonjac u tom intervjuu.

Objasnio je kako su imali "17 akcija i napada kod Velike Kladuše na jednom brdu, ali nismo mogli da ih pomjerimo".

"Nanić je bio pravi disciplinovani vojnik, profesionalac", kazao je, između ostalog, Rakonjac.

Bjelopoljac Rade Rakonjac je bio uhapšen i tokom akcije "Sablja". On je označen kao osoba bliska Luki Bojoviću, a njegovo ime spominje se i u plavoj i u bijeloj knjizi o kriminalnim klanovima crnogorske i srpske policije. Zvanično, međutim, Rakonjac nikada nije osuđivan.