Suđenje Pelemišu i Periću
0

Ubijanje zarobljenika naredio Ratko Mladić

Sarajevo-x.com
Foto: RFE
Foto: RFE
Vještak Richard Butler smatra da je naredbu za ubijanje zarobljenih Srebreničana u julu 1995. godine jedino mogao izdati Ratko Mladić, tadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, za kojim traga Haški tribunal.

Naredba o ubijanju zarobljenih Srebreničana je izdata oko ponoći 12. jula, ili u ranim jutarnjim satima 13. jula 1995. godine. Nije mi poznat nijedan dokument ili naredba u kome se navodi da je neko iz Prvog bataljona Zvorničke brigade učestvovao u ubijanju, s tim da ističem da nisam čuo iskaze svjedoka koji vjerovatno govore o tome“, kazao je Butler koji je putem video linka nastavio svjedočenje na suđenju za genocid u Srebrenici, prenosi Birn Justice Report.

Vještak Richard Butler, koji je svjedočio u korist Tužilaštva BiH na suđenju Momiru Pelemišu i Slavki Periću, sa prezentovanjem nalaza i mišljenja je počeo na ročištu 22. februara ove godine.

Državno tužilaštvo tereti Pelemiša i Perića da su 15. i 16. jula 1995. godine učestvovali u ubistvima oko 1.200 muškaraca u Vojnoj ekonomiji „Branjevo“, a koji su prethodno bili zatvoreni u školi „Kula“ u Pilici i Domu Pilica, u općini Zvornik.

Prema optužnici, Pelemiš je bio zamjenik komandanta i načelnika štaba Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Perić pomoćnik komandanta za bezbjednost iste brigade. Tužilaštvo smatra da je Pelemiš svjesno učestvovao u organizaciji i koordinaciji ukopa stradalih žrtava, tako što je osigurao gorivo, građevinska vozila i ljudstvo iz Zvorničke brigade.

„Mogu potvrditi da su korištene mašine prilikom ukopa ubijenih i to one koje su pripadnici Inžinjerijske čete Zvorničke brigade mobilisali iz lokalne firme“, tvrdi Butler, i dodaje da činjenica da su vojnici čuvali zarobljenike i zakopavali tijela ubijenih "nije krivično djelo".

"Ali se postavlja pitanje kakva su bila saznanja tih vojnika šta će se dogoditi tim zarobljenicima? Ako čuvate zarobljenike da spriječite bjekstvo prije nego što budu likvidirani, to onda nije legitimna radnja“, kazao je Butler.

Govoreći o strukturi i nadležnostima u vojnim jedinicama, Butler je kazao da „pitanje ratnih zarobljenika spada u domen cijele jedinice“.

„Kada su dovođeni zarobljenici, oficiri za bezbjednost su bili s tim upoznati. Ali, ako pogledamo kontekst svih dokumenata, vidjet ćemo da komandna funkcija igra veću ulogu, tako da su određene strukture Zvorničke brigade morale znati za zarobljenike“, zaključio je Butler.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. maj, a datum nastavka unakrsnog ispitivanja vještaka Butlera biti će naknadno utvrđen.