BiH
62

UABNOR: Obilježena godišnjica formiranja Mostarskog bataljona

Klix.ba
Na Borcima i Glavatičevu u subotu, 17. septembra više od hiljadu antifašista iz cijele Bosne i Hercegovine obilježilo je 75 godina od prve partizanske pobjede u konjičkoj opštini te godišnjicu formiranja Mostarskog (Konjičkog) partizanskog bataljona.

Položeno je cvijeće i evocirane uspomene na više stotina poginulih boraca na tom području tokom rata protiv fašističkog okupatora. Cvijeće je položeno i na obilježja i spomenike poginulim borcima iz posljednjeg rata u borbama za oslobođenje tog kraja.

Mostarski antifašisti posebno su se zadržali kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na prvog poginulog partizanskog borca iz Mostara, Šaćira Palatu. Poginuo je 15. septembra 1941. godine. Inače, rođen je 1914. godine u Mostaru, zidar, član KPJ od 1938. godine, pripadnik Mostarskog bataljona.

Položeno je cvijeće i prigodnim obraćanjem prisutni upoznati sa ratnom ulogom ovog bataljona i kratkom biografijom Šaćira Palate te odaslana poruka o potrebi čuvanja antifašističkih ideja i nadahnjivanja na njima u sadašnjem vremenu.

Cjelodnevno druženje nastavljeno je na Boračkom jezeru zajedničkim druženjem i dogovaranjem za buduće susrete i zajedničke akcije.