BiH
21

Obilježena 24. godišnjica Bitke za Žuč i pogibije komandanta Muje Šejte

FENA
U organizaciji Udruženja RVI Vogošća te uz podršku Općine Vogošća u nedjelju je obilježena 24. godišnjica Bitke za Žuč.

Tog 18. septembra 1992. godine u borbi s "Niškim specijalcima" poginuo je "Zlatni ljiljan" komadant Mujo Šejto.

Na lokalitetu Tri bukve obilježena je i godišnjica stradanja logoraša u živom štitu.

Brojne delegacije su se okupile kod Spomen obilježja šehidima Ugorskog gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast svim šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, su u povodu obilježavanja tog značajnog datuma pješačeći do Žuči i spomen obilježja Muji Šejti odale počast svim poginulim borcima na tom prostoru.

"Naša je obaveza da se sjećamo i da nikada ne zaboravimo herojstva naših šehida i poginulih boraca. Naša je obaveza da našu dijecu naučimo, jer nažalost o ratnim dešavanjima ne mogu učiti u školama, ali mogu učiti od nas na ovakvim manifestacijama", kazao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Na tom prostoru se vodila bitka za zaustavljanje agresora koji je pokušavao da probije linije odbrane boraca Armije RBiH i tako otvori put prema Sarajevu. U svojoj nemoći agresor se koristio i živim štitom od zarobljenih Bošnjaka koje je držao u vogošćanskim logorima. Namjere agresora su osujećene zahvaljujući hrabroj požrtvovanosti branitelja, navodi se u saopćenju.