BiH
43

U Zvorniku pronađeni posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata

FENA
Na lokaciji Kazan-bašča u Zvorniku pronađeni su, nakon 24 godine traganja, posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u BiH, koji je 9. aprila 1992. godine ubijen u dopisništvu "Oslobođenja" u Zvorniku.

Predstavnici Instituta za nestale BiH jučer su obavijestili brata ubijenog Kjašifa, Sakiba Smajlovića o pronalasku posmrtnih ostataka za kojima je porodica godinama tragala.

"Bilo je različitih informacija, a mene je plašilo da je, ako ga ne budu pronašli u gradskom mezarju u Kazan-bašči, njegovo tijelo s još nekoliko ubijenih Zvorničana bačeno u krečanu u Mali Zvornik. Međutim, jučerašnja vijest remeti emocije, jer nakon toliko godina dolazimo do saznanja da je njegovo tijelo nađeno te da ćemo jednog dana obaviti dženazu i ukop rahmetli brata", kazao je Smajlović u razgovoru za Fenu.

Dodaje da porodica naredne sedmice treba potvrditi identifikaciju i nakon toga odrediti kad će biti klanjana dženaza, a Smajlović navodi da će dženaza njegovom bratu biti klanjana u Sarajevu.

Prisjeća se da Kjašif tog aprila 1992. godine nije mogao napustiti redakciju te je tamo proveo nekoliko noći. Grad je bio blokiran, a Kjašif je sve vrijeme izvještavao iz zvorničke regije i svoje izvještaje slao u tuzlansko dopisništvo.

"I njegovo posljednje izvještavanje je bilo - 'ovo je moj posljednji izvještaj', jer je vidio kroz prozor da ide grupa naoružanih vojnika. Po riječima očevidaca, vojsci je govorio da nije ništa kriv i da ga ne diraju jer ima djecu, a zatim se čulo nekoliko rafala. Također, očevici su poslije vidjeli da su ga izvukli iz dopisništva, a zatim ga odvezli u masovnu grobnicu. Vidjeli su razbacano dopisništvo, pisaću mašinu na podu i vidjeli su krv", ispričao je Smajlović.

Posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića pronađeni su prije nekoliko mjeseci na lokalitetu Kazan-bašča na području Zvornika, a jučer su stigli DNK nalazi koji potvrđuju da se radi o njegovim posmrtnim ostacima.