Zbog nasilja u Jerusalemu
1.8k

U znak podrške sarajevska Vijećnica večeras u bojama zastave Palestine

N. C.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na simboličan način pružila podršku Palestincima, a na društvenim mrežama je objavila fotografiju Vijećnice sa zastavom Palestine uz poruku podrške.

"Vijećnica je večeras obojena palestinskom zastavom, u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama", napisala je.

Posljednjih dana rastu tenzije između Izraelaca i Palestinaca u Jerusalemu, a započete su kada su palestinski vjernici napadnuti tokom obavljanja molitve u džamiji Al-Aqsa. Zvaničnici širom svijeta pozivaju na smirivanje situacije, ali i pružaju podršku narodu Palestine.

Podsjećamo, sukob je započeo u petak navećer kada su Izraelci napali palestinske vjernike koji su obavljali molitvu u krugu džamije Al-Aqsa.

Tenzije su se nastavile i danas kada je Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, ispalio nekoliko raketa na izraelski teritorij. Poručili su da je to osveta Izraelcima za nasilje sigurnosnih snaga nad muslimanima u Al-Aqsi.

Potom je Izrael odgovorio zračnim napadom u kojem je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca. Među ubijenima je troje djece i jedan od komandanata Hamasa.