Tokom vikenda
77

U zeničkoj bolnici preminula tri pacijenta pozitivna na koronavirus, jedan nije imao druga oboljenja

E. M.
Infektivni odjel Kantonalne bolnice Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Infektivni odjel Kantonalne bolnice Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Na Covid intenzivnoj njezi Kantonalne bolnice Zenica tokom vikenda preminula su tri pacijenta pozitivna na koronavirus od kojih su dva imala teški oblik oboljenja pluća i bili su na respiratorima.

Iz Kantonalne bolnice Zenica su kazali da je u subotu 25. jula preminuo muškarac 1955. godište iz Visokog koji je imao komorbiditete u vidu više hroničnih bolesti, dok su jučer preminula još dva pacijenta koji su bili priključeni na respirator.

Preminula je 61-godišnja žena iz Maglaja koja je imala komorbidit sistemskog oboljenja te 47-godišnji muškarac iz Zenice koji nije imao nikakve komorbiditete.

S težom bolničkom slikom u Kantonalnoj bolnici Zenica trenutno se nalazi 49 pacijenata od čega su na respiratoru tri pacijenta, na monitoringu vitalnih parametara pet pacijenate te na kiseoničkoj potpori desetak pacijenata.

U depandansu Kantonalne bolnice Zenica Odjelu za infektivne bolesti u Stacionaru liječi se 11 pacijenata i svi imaju lakšu kliničku sliku.

U ovoj ustanovi uslijed komplikacija izazvanih koronavirusom ranije su preminula još četiri pacijenta. U svim slučajevima radilo se o starijim osobama s hroničnim bolestima.