{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U zeničkoj bolnici 14 pacijenata s brucelozom, problem je nevakcinacija stoke

Piše: E. M./Klix.ba
15.1.2018. u 12:18
48
40
U zeničkoj bolnici 14 pacijenata s brucelozom, problem je nevakcinacija stoke
48
U zeničkoj bolnici 14 pacijenata s brucelozom, problem je nevakcinacija stoke
Kantonalna bolnica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četrnaest osoba oboljelih od bruceloze trenutno se liječi u Kantonalnoj bolnici Zenica. Broj oboljelih je u porastu otkako je 2016. godine zaustavljena vakcinacija stoke, a prošle godine ovdje je ležalo 48 pacijenata s brucelozom.
Samo u decembru prošle godine u Kantonalnu bolnicu Zenica primljeno je pet pacijenata s područja Zenice, Zavidovića i Žepča kod kojih je dijagnosticiran teži oblik bruceloze.

Epidemiolog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona Alis Kozica je izjavio da se ova bolest prenosi samo sa životinje na čovjeka.

"Bruceloza je veterinarski problem i od 2009. godine se vršila vakcinacija pa je broj bio smanjen do 2016. godine. Sredstva za vakcinaciju su trebala biti nabavljena za 2017. godinu, da se nastavi vakcinacija. Međutim, imali smo povećan broj pacijenata oboljelih od bruceloze", izjavio je Kozica te dodao da je 2016. godine bilo 27 oboljelih. Vakcinacija je počela 2009. godine nakon što je proglašena epidemija bruceloze.

Kozica ističe kako je moguće direktno i indirektno obolijevanje od bruceloze.

"Sada je period kada dolazi do teljenja i janjenja stoke i čovjek obolijeva u direktnom kontaktu s mladunčadima, ali postoje indirektni načini i oni su puno rjeđi jer pacijenti koji su oboljeli nisu konzumirali mliječne proizvode", dodao je epidemiolog.

Jedini način sprečavanja širenja bruceloze je uništavanje stoke, ali u tom slučaju bi država trebala nadoknaditi štetu uzgajivačima, što iziskuje finansijska sredstva. Liječenje od bruceloze traje više desetina dana, a trenutno se u zeničkoj bolnici među 14 pacijenata nalazi i nekoliko njih s recidivima.

"U čitavom našem području i zemljama regije postoji problem stoke s brucelozom koja je uglavnom s područja Grčke dolazila u naše krajeve. Problem je potrebno riješiti sistemski, obaveznom vakcinacijom stoke i drugim konkretnim mjerama na sprečavanju širenja bolesti", zaključio je Kozica u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: