Korak naprijed, nazad dva
523

U Zenici željeli spriječiti parkiranje vozila na trotoare pa napravili problem pješacima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Grad Zenica počeo je realizaciju projekta rješavanja stacionarnog saobraćaja na području grada, međutim očigledno da pri tome nisu razmišljali o kretanjima pješaka i rizičnih skupina društva trotoarima.

Postavljanje betonskih barikada na trotoar, kako bi se spriječilo parkiranje vozila, počelo je prije nekoliko mjeseci na području grada Zenice.

Realizacija ovog projekta nastavljena je danas u Štrosmajerovoj ulici, međutim nije dugo trebalo da mještani ukažu na problem postavljanja betonskih barijera na mjestima gdje je nemoguće kretanje pješaka, ali i trudnica, te osoba s invaliditetom.

"Jučer smo dobili poziv od jedne mještanke gdje navodi da je uzurpiran trotoar i da se sa dječjim kolicima mora kretat cestom. Otišao sam da pogledam o čemu se radi i da je tačno da je na pojedinim mjestima uzurpiran trotoar od strane izvođača radova, jer čunjevi nisu postavljeni kako treba. Moglo se pomknuti, a koji je razloga da to nije urađeno mogu objasniti ljudi koji su to postavljali. Mjesna zajednica će poslati dopis i tražiti da se ovo uradi onako kako Bog zapovijeda. Tražit ćemo od nadzornog organa da se ovi navodi provjere", kazali su iz Mjesne zajednice Trgovišće.

Reagovali su i iz Udruženja paraplegičara Zenice, a predsjednik UO Udruženja Harun Aliefendić je izjavio sa se moraju poštovati uredbe o uklanjanju arhitektonskih barijera

"Naravno, svaka vrsta zaprečavanja koja omogućava nesmetano kretanje građana je poželjna radi problema saobraćaja u mirovanju, odnosno parkiranju, ali rješenja koja vode da se onemogući sigurno kretanje trotoarima kao što je ovo nisu poželjna, te smo stava da postoje puno efikasnija i vizuelno prihvatljivija rješenja, poput uzdignutih ivičnjaka koji se primjenjuju u brojnim gradovima. Sigurno je da Zenica spada u red gradova s omogućenom pristupačnošću, što je zasluga dugogodišnjeg rada sa nadležnim organima i seže od 2011. godine, te smo mišljenja da treba slušati i tražiti mišljenja nevladinog sektora koji se bavi problematikom invaliditeta, te smo sigurno da se ovakve stvari ne bi dešavale", kazao je Aliefendić.

Na društvenim mrežama građani su iskazali nezadovoljstvo urađenim te su ukazali na puno jednostavnije i normalnije načine sprječavanja parkiranja na trotoarima.