BiH
2

U Zenici protesti građana ispred zgrada Općine i Kantona

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Učesnici plenuma građana Zenice i danas su organizirali mirne proteste i protestnu šetnju ulicama Zenice, koju su završili pred zgradom Zeničko-dobojskog kantona gdje se danas održava redovna sjednica Kantonalne skupštine.

Kantonalnoj skupštini plenum građana Zenice uputio je zahtjev za imenovanje nestranačkog mandatara nove kantonalne vlade.

Taj zahtjev još nije ispunjen, jer političke stranke koji participiraju u zakonodavnoj vlasti još nisu predložile kandidata, dok predstavnici plenuma imaju svoja četiri kandidata.

Na današnjem dnevnom redu sjednice nema najavljene rasprave o ovom pitanju.

Neformalna grupa građana, koja djeluje kao vijeće plenuma građana Zenice, dostavila je listu novih i usaglašenih zahtjeva na adresu Općinskog vijeća i načelnika Općine Zenica.

Plenum između ostalog traži se javno objavljivanje spiska stanova koje je Općina podijelila u posljednjih 15 godina, bezuvjetna zabrana daljeg zaduživanja bez odluke građana putem referenduma i dostavljanje izvještaja o svim zaduženjima po osnovu infrastrukturnih projekata u posljednjih 15 godina.

Plenum traži da se ukine daljnje finansiranje političkih stranaka iz općinskog budžeta, ukidanje paušala vijećnicima i naknada po osnovu rada u komisijama, objavljivanje lista sa članovima nadzornih odbora u institucijama na području Zenice, te javnim preduzećima i ustanovama, njihovih primanja, stručnosti i stranačke pripadnosti, obustavljanje netransparentnih i ispitivanje okolnosti svih zapošljavanja u posljednjih deset godina i kažnjavanje svih koji nisu poštivali zakonske procedure.

Traži se i da se plaće zaposlenika svedu na kantonalni prosjek, koji iznosi 724 KM, ali i da najveća plaća bude maksimalno dva puta veća. Insistira se na dostavljanju izvještaja o utrošku i reviziji trošenja budžetskih sredstava za sportske klubove, organizacije civilnog društva i službe boračko-invalidske zaštite i ukidanje odluke Općinskog vijeća o taksama na računima komunalnih preduzeća.