{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zenici predstavljen Specijalni izvještaj o položaju Roma u BiH

F
14.11.2014. u 14:04
0
0
U Zenici predstavljen Specijalni izvještaj o položaju Roma u BiH
0
U Zenici predstavljen Specijalni izvještaj o položaju Roma u BiH
Ured Ombudsmena Bosne i Hercegovine za ljudska prava, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, prezentirao je u Zenici “Specijalni izvještaj o položaju Roma u Bosni i Hercegovini”.
Institucija Ombudsmena BiH je prošle godine u saradnji s OSCE misijom, na temelju neposredne i posredne komunikacije, uradila istraživanje o položaju Roma u BiH.

Projekt istraživanja je urađen kroz jedan poseban upitnik kojim su se tražili podaci o stambenom zbrinjavanju, zapošljavanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti Roma, a koji je bio proslijeđen svim romskim udruženjima.

Na temelju ove sveobuhvatne analize stanja na terenu urađen je specijalni izvještaj o položaju romske populacije s petnaest preporuka.

"Danas smo ovdje da, u razgovoru s predstavnicima vlasti i romskim udrugama s ovog područja, vidimo šta je zapravo urađeno dosad iz ovih preporuka, koje su mjere poduzete i naravno da vidimo šta možemo svi zajedno uraditi. Prioriteti su zapošljavanje, problemi sa zdravstvenom zaštitom, stambeno zbrinjavanje, socijalna zaštita. Sve su to problemi koje imaju Romi, koji moraju imati jednak položaj u društvu", istakla je ombudsmen Nives Jukić na skupu u Zenici.

Uskoro ističe dekada posvećena pravima Roma 2005.-2015., tokom koje se nije puno postiglo, jer i dalje postoje problemi, posebno u oblasti zdravstvene zaštite djece i da treba uraditi još puno toga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: