Positive tolerance i OSCE
18

U Zenici predstavljen etički izborni kodeks: Da li će politički subjekti podržati fer i korektnu "borbu"?

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Zenici je danas predstavljen izborni etički kodeks koji će biti dostavljen svim političkim subjektima na području Grada Zenice na razmatranje i potpisivanje čime bi potvrdili fer, demokratičnu i bez kršenja etičkih principa predizbornu kampanju.

Članice koalicije za borbu protiv mržnje "Positive tolerance" uz podršku Misije OSCE u Bosni i Hercegovini danas su predstavili izborni etički kodeks koji predstavlja set javno proklamovanih obećanja temeljenih na važećim zakonima i moralnim normama čime bi se relaksirala predizborna atmosfera i stvorila bolja klima za provođenje izborne utrke.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice, je kazao kako u direktnoj komunikaciji s političkim subjektima očekuju razumijevanje ove inicijative, efikasno razmatranje i potpisivanje čime bi pristale na poštivanje etičkog kodeksa.

Izborni etički kodeks podrazumijeva poštivanje propisa i pravila koja regulišu izborni proces u BiH, pravo birača da slobodno glasaju bez pritiska i aktivnosti koje mogu da utiču na slobodno glasanje, poštivanje drugih političkih subjekata da slobodno iznose svoje programe i ideje, kampanja bez vrijeđanja, omalovažavanja, na osnovu rase, vjere, roda, etničke pripadnosti, nacionalnosti, političkih uvjerenja i drugih karakteristika, ne korištenje govora mržnje, da se ne zloupotrebljuje javna dužnost i javna sredstva u kampanji, da se osigura nesmetan rad medija i spriječi njihova zloupotreba naročito društvene mreže te da se neće koristiti trenutna epidemiološka situacija za sticanje prednosti u poduzimanju promotivnih i drugih predizbornih aktivnosti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Službena ceremonija potpisivanja etičkog kodeksa trebala bi biti upriličena neposredno pred početak predizborne kampanje.

"Gotovo 25 godina misija OSCE-a u BiH je angažirana na nekoliko ključnih područja uključujući: zaštitu ljudskih prava, reformu obrazovanja, vladavinu zakona, procesuiranje ratnih zločina, ravnopravnost spolova i sigurnosnu saradnju. Imali smo ključnu ulogu u izbornim ciklusima u BiH do prije 18 godina kad smo predali odgovornost vezanu za izbore Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Od tad smo nastavili pružati određenu tehničku podršku CIK-u zalažući se za slobodne i poštene izbore na svim lokalnim i općim izborima", izjavio je Will Richard, šef Terenskog ureda OSCE-a u Travniku koji pokriva i područje ZDK.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Na pitanje koje će sankcije uslijediti ukoliko dođe do kršenja kodeksa, Kadrić je kazao da se radi o dobroovoljnom potpisivanju te da u slučaju kršenja određenih stavki kodeksa postoje institucije koje bi trebale u tom slučaju reagovati.