BiH
1.4k

U Zenici počinje akcija uklanjanja pasa lutalica: U azilu će imati sve što im je potrebno

Piše: E. M.
Psi lutalice u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Uklanjanje pasa lutalica s ulica Zenice počinje sutra po zakonskim procedurama i trajat će 20-ak dana, kazao je za Klix.ba gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Jedno od Kasumovićevih predizbornih obećanja bilo je i da će u roku od tri mjeseca riješiti problem pasa lutalica u Zenici, a nešto više od dva mjeseca otkako je preuzeo funkciju gradonačelnika počinje realizaciju onoga što je obećao.

U razgovoru za Klix.ba Kasumović je izjavio kako su sve pripremne radnje u smislu formiranja higijenskog servisa i osposobljavanja azila završene te da akcija kreće sutra.

"Gradska uprava je postigla sve potrebne preduvjete, trebalo je vremena, ali sve smo uradili da bude po zakonu. Psi će nakon hvatanja biti odvedeni u azil čije smo kapacitete proširili i proširivat ćemo jer za to imamo mogućnosti. Pozivam sve građane da s ulica sklone svoje pse. Ovom akcijom učinit ćemo dobro ovim životinjama, imat će sve osigurano", kazao je Kasumović za Klix.ba.

Izvršnim presudama Grad Zenica građanima treba isplatiti 1.100.000 KM zbog napada pasa lutalica.

Kasumović je dodao da će u narednom periodu biti povećan i nadzor nadležnih službi te da će kazne za ostavljanje pasa na ulici biti mnogo veće.

Akciju uklanjanja pasa lutalica u Zenici sprovodit će preduzeće Alba uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Predsjedavajući uprave firme Alba Damon Karić za Klix.ba je kazao kako su sve zakonske procedure u samoj pripremi ispoštovane te da će i hvatanje proteći u skladu sa zakonom.

"Zbog vremenskih uvjeta ne znamo da li ćemo sutra početi hvatanje pasa lutalica, ali i ako krenemo to će sve biti kako je zakonom propisano. Sve pripreme smo završili i spremni smo", kazao je Karić.

Iz Udruženja za zaštitu životinja "Šapa" građanima su uputili smjernice da obrate pažnju na to da li kombiji koji hvataju pse imaju propisane naljepnice, koliko boksova ima u vozilu, da li je hvatanje pasa bezbolno i sigurno i drugo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona jutros je pozvao građane da imaju razumijevanja prilikom hvatanja pasa lutalica i da ne ometaju radnike u obavljanju posla.

"Upozoravamo građane da u interesu opće sigurnosti i sprečavanja nastupanja pomenutih posljedica, ne ometaju radnike preduzeća Alba Zenica u njihovim aktivnostima na uklanjanju pasa lutalica. Policijski službenici Policijske uprave i u Zenici će pružiti svu potrebnu pomoć te dokumentovati i sankcionisati svako ometanje ovih aktivnosti", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.