{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zenici otvoren laboratorij za dijagnostiku tuberkuloze

12.3.2013. u 11:52
0
2
U Zenici otvoren laboratorij za dijagnostiku tuberkuloze
0
U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je svečano otvoren rekonstruisani laboratorij za dijagnostiku tuberkuloze.
Zenica je samo jedan od četiri grada koji je, u okviru projekta jačanja DOTS strategije i unapređenja Programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući i kontrolu pojave sojeva rezistentnih na više lijekova i kontrolu širenja infekcije u Bosni i Hercegovini, dobio rekonstrukciju laboratorija.

Današnjem svečanom puštanju u rad laboratorija je osim vršitelja dužnosti direktora Kantonalne bolnice Zenica Abdulaha Granića te ministrice zdravstva ZDK Senke Balorde, prisustvovao i rukovodilac Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Armin Sirčo, koji je tom prilikom kazao:

"Osim u Zenici, laboratorije danas otvaramo i u Bihaću, Foči i Travniku, a rekonstrukcija je obuhvaćena već pomenutim projektom. Rekonstrukcijom laboratorija olakšan je rad, a radnici laboratorija sada imaju i potrebne sigurnosne uslove, dok će pacijenti imati kvalitetne rezultate i analize. UNDP od 2008. godine uz sredstva Globalnog fonda radi na unapređivanju rada laboratorija omogućivši im da budu u skladu sa međunarodnim preporukama".

Prethodnih godina uspostavljen je i sistem kontrole kvaliteta, koji se provodi svakih šest mjeseci u saradnji sa supranacionalnim laboratorijem u Njemačkoj. Kvalitet renoviranih laboratorija, u skladu sa standardima Evropske unije, pokazuje da građani danas dobijaju isti kvalitet usluga kao i građani zemalja EU.

UNDP će do kraja 2013. godine pružati podršku Kantonalnoj bolnici u Zenici, gdje će pored završene rekonstrukcije biti osigurana i najneophodnija laboratorijska oprema, a sve u poboljšanju zdravlja pacijenata i usluga laboratorija.

Ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda kazala je kako je ova rekonstrukcija bila neophodna za bolnicu u Zenici koja ima zaista veliki broj kreveta i uposlenika.

Vršilac dužnosti direktora Kantonalne bolnice u Zenici Abdulah Granić izrazio je iskrenu zahvalnost UNDP-u i Globalnom fondu, koji su prepoznali rad i aktivni doprinos uposlenika na Odjelu za mikrobiologiju te im omogućili sigurniji i kvalitetniji rad.

Svečana otvaranja rekonstruisanih laboratorija upriličena su i u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, Univerzitetskoj bolnici u Foči te Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: