|

U Zenici bez stanja uzbune iako su vrijednosti zagađenja "u crvenom"

U Zenici bez stanja uzbune iako su vrijednosti zagađenja "u crvenom"
42
Piše: E. M.
13.12.2018. u 13:32
42
komentara
42

dijeljenja
U Zenici bez stanja uzbune iako su vrijednosti zagađenja "u crvenom" Foto: E. M./Klix.ba
Sve mjerne stanice zagađenja u Zenici jutros su imale crvena očitanja vrijednosti sumpordioksida u Zenici, a nadlženi još uvijek nisu proglasili stanje uzbune. Na svim mjernim stanicama zagađenost zraka sumpordioksidom je prelazila 500 mikrograma po kubnom metru.
Građani Zenice od jutros udišu veoma nekvalitetan zrak s obzirom na to da od jutarnjih sati mjerne stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda u zeničkim naseljima Brist, Tetovo, Centar, Radakovo i Vranduk mjere sumpordioksid u vrijednostima za koje se proglašava prag uzbune.

Vrijednost sumpordioksida u 11 sati na gradskom displeju bila je 893 mikrograma po kubnom metru, a dva sata poslije vrijednost zagađenja SO2 u mjernoj stanici centar iznosila je 730 mikrograma.

Slične vrijednosti izmjerene su i u naseljima koja su udaljena od centra grada, tako je u Bristu vrijednost SO2 iznosila 626 mikrograma, u Tetovu 677, Radakovu 545 te u Vranduku 528 mikrograma po kubnom metru.

Iz Ekoforuma Zenica su kazali kako je danas trebala biti proglašena epizoda uzbune s obzirom na to da su na svim mjernim stanicama u najmanje tri sata vrijednosti bile prekoračene.

Međutim, nadležni Operativni štabovi još uvijek nisu proglasili epizodu uzbune dok građani ulicama hodaju sa zaštitnim maskama.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...