Nema ih dovoljno
14

U zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo uskoro novi pedijatri

S.H.P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sredinom prošle godine pojavila se informacija da se Kanton Sarajevo suočava s nedostatkom pedijatara te da je najveći problem njihova starosna dob, odnosno to što će silom zakona uskoro morati otići u penziju.

S druge strane, na društvenim mrežama oglašava se sve više naših sugrađana koji se suočavaju s ovim problemom na terenu, tvrdeći kako im se vakcinacija djece odgađa jer u određenim domovima zdravlja nema dovoljno pedijatara.

Kako su nam kazali u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kojoj pripada devet domova zdravlja, postoji 36 pedijatarskih timova. Tvrde kako je ovaj broj sasvim dovoljan u odnosu na broj djece u Kantonu Sarajevo.

"Ne mogu sa sigurnošću reći kakvo je stanje na intelektualnom tržištu rada, što se tiče biroa, jer su ovo specijalizacije koje traju duži niz godina. Ono što je važno jeste da ćemo uskoro imati još pet pedijatara. Do tada ćemo produžavati ugovore s pojedinim ljekarima iz oblasti pedijatrije kako bismo premostili praznine, kako bi naši najmlađi sugrađani imali adekvatan vid zdravstvene zaštite", kazao nam je glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

Dodao je kako će pedijatarsku službu Doma zdravlja Kantona Sarajevo u februaru pojačati još dva pedijatra.

"Na osnovu ovih brojki situacija ne bi trebala biti alarmantna. Mi smo prije godinu i po imali manjak pedijatara u domovima zdravlja Hadžići i Ilidža. Svaki dom zdravlja ima svog direktora i taj direktor je dužan osigurati da služba funkcionira besprijekorno kako se ne bi osjetio manjak, ukoliko manjka ima. Mi zaista za sada nismo imali žalbi s terena da ima manjak pedijatara", kaže nam.

Dodao je i kako su pedijatri u domovima zdravlja raspoređeni na osnovu broja stanovnika koji žive u određenim općinama.

"Broj pedijatara raspoređen je prema broju pacijenata i broju kartona. Budući da je općina Novi Grad najmnogoljudnija općina, u njoj ima i najviše pedijatara. Dakle, obično se gleda da to bude u skladu s brojem stanovnika koji gravitira određenom domu zdravlja, u ovom slučaju broju djece", pojasnio nam je glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.