Centar i Stari Grad
54

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Sarajevu otvorena nova Covid ambulanta

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Sarajevu danas je otvorena nova Covid ambulanta unutar koje će funkcionirati dvije terapijske ambulante koje će biti namijenjene za stanovnike općina Centar i Stari Grad.

Povodom otvaranja nove Covid ambulante, prisutnima su se obratili Lejla Hrenovica Bećarević v.d. direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata koja je naglasila kako će nova Covid ambulanta smanjiti gužve i pritisak koji je do sada imao Dom zdravlja Centar u Vrazovoj.

"Izašli smo u susret građanima. Osposobili smo prostor Zavoda kako bi pomogli Domu zdravlja jer su velike navale naročito na Dom zdravlja u Vrazovoj. Osposobljeni smo kadrom, prostorom i opremom. Danas kreću u rad naše dvije terapijske ambulante i ako ništa smanjit ćemo redove prema Domu zdravlja u Vrazovoj. Ovdje će dolaziti pacijenti s područja općine Stari Grad i Centar. Bit će samo terapeutska ambulanta, pružat ćemo usluge terapije, kisik imamo u dovoljnim količinama tako da možemo pružiti i te usluge", naglasila je direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Direktorica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Amela Kečo istakla je kako će Covid ambulanta u Zavodu za zaštitu studenata značajno smanjiti gužve u Domu zdravlja u Vrazovoj koji će i dalje preuzimati pacijente sa težom kliničkom slikom.

"Ovo je značajno za rad svih Covid ambulanti i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Ono što je nama bio problem i što je do sada stvaralo gužve jeste što je dosta ljudi dolazilo na parenteralnu terapiju. Dogovorili smo da svi blaži slučajevi i sa srednje teškom slikom kojima treba terapija sa antibioticima dolaze u ovu ambulantu. Teže slučajeve ćemo i dalje mi preuzimati", navela je Kečo i još jednom naglasila kako je nova Covid ambulanta namijenjena za stanovnike općina Stari Grad i Centar.