BiH
367

U Zavodu Mjedenica obilježen Svjetski dan Downovog sindroma: Mališani se obradovali novoj kuhinji

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Zavodu Mjedenica danas je obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, a ujedno je ovo bio povod da se u ovoj ustanovi za specijalno obrazovanje i odgoj djece, otvori nova kuhinja.

Prema riječima direktora Zavoda Mjedenica Selmira Hadžića, u narednom periodu ovo će biti kutak gdje će djeca provoditi najviše vremena, a ujedno i učiti kuhati.

"Za nas je ovo velika investicija, drago nam je što će naša djeca konačno imati kutak u kojem će siguran sam uživati, a pomalo učiti i kuhati. S obzirom na to da se radi o djeci s Down sindromom i da im je genetski preodređena prekomjerna tjelesna težina, s njima ćemo raditi i po tom pitanju. Pokušat ćemo im, zajedno s nastavnicima i pedagozima, stvoriti određene navike, u smislu kada i kako se pravilno hraniti", rekao je za Klix.ba direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić.

Svake godine nizom manifestacija u Zavodu Mjedenica obilježi se i istakne važnost podrške osobama s teškoćama u razvoju. Stručna predavanja za roditelje i druge goste, karaoke takmičenjem za korisnike radionica za radnu okupaciju, samo su neki od programa kojima se obilježi Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Otvaranjem novih prostorija, konkretno nove kuhinje, zadovoljni su i roditelji štićenika ovoga Zavoda. Zejna Mavraković je majka sedamnaestogodišnjeg Tarika koji je osoba s Downovim sindromom i koji je štićenik Zavoda Mjedenica.

"Moj Tarik ima 17 godina i pohađa radionicu kombinovano sa školom u Zavodu već dvije godine. Što se tiče brige u Zavodu Mjedenica, ona je zadovoljavajuća, s obzirom na to kakva su djeca. Drago mi je što se danas otvorila kuhinja, a mi smo dodatno tražili i da se djeca uče pisati. S njima mi je svaki dan poseban, oni su divna djeca, samo treba znati s njima", kazala nam je Tarikova majka.

Novootvorena kuhinja u ovoj ustanovi otvorena je zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, a uprava Zavoda danas im je izrazila zahvalnost.

Svjetski dan Down sindroma je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta će se pridružiti ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.