Odata počast
3

U Zalazju kod Srebrenice služen parastos ubijenim Srbima

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U mjestu Zalazje kod Srebrenice danas je služen parastos za 69 Srba stradalih u ratnim zbivanjima na današnji dan.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su članovi porodica, delegati općinske vlasti iz Bratunca i Srebrenice, delegacija Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, delegacija Udruženja logoraša regije Birač te općinske stranačke delegacije.

Staka Cvjetinović je prije 25 godina u Zalazju ostala bez muža Ivana. Ona kaže da zemaljske pravde nema i da porodice vjeruju u Božiju pravdu koja neće izostati.

"Jedino Bog čuje patnju i suze srpskih porodica čiji su najdraži svirepo ubijeni kod svojih kuća", rekla je Cvjetinović.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je prošlo 25 godina od zločina u Zalazju i da porodice nastradalih četvrt vijeka traže istinu i pravdu.

Obraćajući se okupljenima, Milunović je rekao da se danas odaje počast poginulim i ubijenim Srbima kod dva spomenika u Zalazju. Poručio je da je potrebno dolaziti na ova stratišta i obilježavati godišnjice stradanja kako se ona ne bi zaboravila ili ponovila.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 21. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji je, povodom 25 godina od stradanja srebreničkih Srba, organizovao Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.