Regionalna saradnja
38

U Zagrebu otvorena nova zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić danas su u Zagrebu otvorili novu zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine.

Crnadak je ne ceremoniji otvaranja istakao da su evropske integracije BiH i regionalna saradnja dva ključna prioriteta vanjske politike BiH te je izrazio zadovoljstvo zbog podrške Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu eurointegracija.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su u toku ove godine otvorene nove zgrada ambasada u Zagrebu i Beogradu. Dodao je da očekuje da će u narednom periodu Bosna i Hercegovina imati vlastite objekte i u Ljubljani, Podgorici i Skoplju. Očekuje i da će se sva otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske rješavati u prijateljskoj atmosferi i međusobnim dogovorom.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić je naglasila da su odnosi BiH i Hrvatske prijateljski i da je otvaranje nove zgrade Ambasade BiH potvrda dobrih odnosa i prilika za izgradnju još boljih privrednih i političkih odnosa dvije zemlje.

Istakla je da je Bosna i Hercegovina važna Hrvatskoj u vanjskopolitičkom smislu te je dodala da će Hrvatska i dalje nastaviti pružati podršku BiH na putu ka ravnopravnom članstvu u EU.

Ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu prisustvovali su visoki funkcioneri iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.