BiH
3

U Visokom postavljena izložba "Ne zaboravi Srebrenicu"

FENA
Zavičajni muzej Visoko
Zavičajni muzej Visoko
Izložba fotografija „Ne zaboravi Srebrenicu“, autora Amela Emrića, u produkciji Mehmeda Pargana, postavljena je u Zavičajnom muzeju u Visokom.

Radi se o izložbi postavljenoj na velikim panelima na kojima je ukomponirano 320 fotografija, koje tematski obuhvataju događaje u Srebrenici i njene stanovnike u periodu mart 1993. - juli 2009. godine i svjedoče o izbjegličkim konvojima i povratničkom životu, potrazi za nestalima i bolnom 11. julu 1995. godine.

Izložbu su danas posjetili premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Fikret Plevljak, ministrica zdravstva Senka Balorda i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović.

"Zavičajni muzej je dao skroman doprinos podsjećanju na genocid u Srebrenici, njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz povijesti države Bosne u kojoj nesumnjivo najdublje mjesto zauzima 11. juli. Načelno smo dogovorili sa premijerom Plevljakom da ova značajna izložba bude postavljena i u drugim općinama našeg kantona“, izjavio je prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja u Visokom.

Nakon što su pogledali izložbu “Ne zaboravi Srebrenicu” članovi delegacije Zeničko-dobojskog kantona upisali su se u knjigu utisaka.

“Ko negira, ko niječe, ko pokušava da opravdava - čini zločin kao i oni 1995. godine. Nisu ljudi, nisu ljudska bića, nisu razumne osobe to činile; činile su to zvijeri, divljaci, barbari... samo zato što su imena bila drugačija, što su se jedinom Bogu molili na drugi način”, stoji u poruci koju je napisao mr. Fikret Plevljak, premijer ZDK-a.