Nakon izlijevanja rijeke
0

U Višegradu se saniraju štete od poplava

Sarajevo-x.com
Glavni vodovod kojim se Višegrad napaja vodom oštećen je usljed izlijevanja rijeke Rzav, a poplavljeno je i desetak stambenih kuća koje se nalaze uz rijeku. No, ekipa varioca i montera uspjela je sanirati oštećenja na glavnom cjevovodu Dobrun - Višegrad, u naselju Bosanska Jagodina u Višegradu, te su stanovnici desne obale Drine nakon pet dana dobili vodu, javlja Višegrad24.info

Prije puštanja vode izvršena je dezinfekcija cijevi i rezervoara u Višegradu i Dobrunu, a potrošači se upozoravaju da ne koriste vodu za piće sve dok se ne izvrši hemijska i bakteriološka analiza.

Inače, od utorka su na najugroženijim područjima uz Rzav mašine i kamioni Civilne zaštite Republike Srpske, koje rade na saniranju brojnih oštećenja na lokalnim putevima u utvrđivanju obala ove rijeke.

Trenutno se radi na sanaciji oštećenog mosta na sastavcima Crnog Rzava i Jablanice i dok se most ne sanira preko njega neće smjeti saobraćati teretna vozila.

Na apel Crvenog krsta Višegrad već su stigle prve isporuke hitne pomoći koju su najugroženijima u poplavi poslali Crveni krst Bosne i Hercegovine, Crveni krst Republike Srpske, te opštinska organizacija Crvenog krsta iz Mrkonjić Grada.

Vlada Republike Srpske je u ponedeljak odobrila interventnu pomoć u iznosu od 100.000 maraka, koja će dobro doći, obzirom da opština Višegrad ne raspolaže sa većim sredstvima u budžetskoj rezervi za ove namjene.

Prema riječima načelnika opštine Višegrad Tomislava Popovića jedan dio ovih sredstava bit će iskorišten za sanaciju oštećenja na vodovodnim cijevima, a ostatak saniranju ostalih šteta od poplave.