Druga slika
487

U Višegradu danas nema okupljanja simpatizera četničkog pokreta, ali ima turista

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Višegradu danas nema masovnog okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta. Običan nedjeljni dan, sunčan i hladan, uz pojačano prisustvo policije, ali i turista kojima je ovaj grad na istoku BiH privlačan prvenstveno zbog čuvene ćuprije.
Tek rijetki pojedinci položili su cvijeće na spomeniku na višegradskom trgu koji je je godinama u martu, kad se obilježava godišnjica hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca Draže Mihailovića, mjesto u kojem dominira postrojevanje ravnogoraca uz četničku ikonografiju.

Masovno okupljanje izostalo je nakon što je prije nekoliko dana Ravnogorski pokret otkazao skup, a dan poslije i policija zabranila bilo kakvo okupljanje u vojničkim uniformama.

Kako nam je potvrđeno policija kontroliše prilaze gradu, i provjerava vozila koja dolaze u Višegrad.

Godišnjica hapšenja Draže Mihailovića i ubistva njegovih pratilaca biti obilježena parastosom u crkvi u kompleksu Draževina, bez smotre i isticanja četničke ikonografije, crnih zastava i kokardi.

Povratnici u Višegrad nadaju se da će i narednih godina biti zabrane okupljanja što bi doprinijelo boljem zajedničkom životu, bez tenzija i uznemiravanja.