|

U Vijeće RAK-a nije imenovana nijedna žena

U Vijeće RAK-a nije imenovana nijedna žena
3
F
FENA
16.12.2013. u 19:27
6
komentara
3

dijeljenja
RAK
U Vijeće RAK-a nije imenovana nijedna žena Foto: F. K./Klix.ba
Dom naroda Paralamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) proglasio je još jednom pauzu u radu, a na zahtjev Kluba delegata iz srpskog naroda.
Po povratku sa pauze, Klub je zatražio da se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka koji je u prvom čitanju ne raspravlja danas dok ne stignu određena pojašnjenja od predlagača Vijeća ministara BiH.

Dom je u drugom krugu glasanja prihvatio ovaj prijedlog te je ova tačka odgođena za sljedeću sjednicu Doma.

Delegati su prihvatili Odluku Predsjedništva BiH o postavljanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane i OSBiH.

Dom naroda nije usvojio Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za 2012. kao ni Informaciju o radu Tužilaštva BiH za isti period.

U nastavku sjednice usvojen je i Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2012. uz zaključke koji se, između ostalog, odnose na jačanje interne kontrole.

Dom je usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. kao i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar-juni 2013.

U setu su usvojena i 72 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji finansijskog poslovanja institucija BiH za 2012. godinu kao i zaključci nadležnih komisija koji se, između ostalog, odnose na pohvalu za četiri institucije koje su dobile pozitivno mišljenje i traženje od ostalih institucija da provedu preporuke revizora.

Također, delegati su dali suglasnost za potpisivanje niza sporazuma iz oblasti prekogranične saradnje, programa stambenog zbrinjavanja, poljoprivrede, itd.

Usvojen je i Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2012., a delegati su primili k znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2012. i usvojili zaključke nadležne komisije.

Imenovani su i članovi Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), a to su: Zoran Tomić, Nino Ćorić, Ljubo Božović, Miloš Šolaja, Plamenko Čustović, Mirza Milišić i Faruk Borić.

Glasanju o ovoj tački dnevnog reda prethodila je diskusija Krstana Simića koji je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da u Vijeće RAK-a nije izabrana niti jedna žena.

Novo Vijeće RAK-a izabrano je s 11 glasova "za" i tri "protiv" i bez suzdržanih.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...