Nakon ostavke Ganića
9

U utrci za premijera ZDK više kandidata: Za "mir u kući" žrtvovat će se ministarstva

E. M.
Vlada ZDK
Vlada ZDK
Nakon što je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić podnio ostavku zbog osvojene gradonačelničke funkcije u Visokom, u ZDK se već počelo pričati o tome ko bi ga mogao zamijeniti, a sve izvjesnije je da će funkciju v.d. premijera obavljati ministar za poljoprivredu Mirnes Bašić.
Ostavku premijera Ganića trebat će usvojiti i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a s obzirom na to da funkcija premijera pripada Stranci demokratske akcije u proteklom periodu špekuliralo se o nekoliko imena.

Najviše izgleda za funkciju premijera Zeničko-dobojskog kantona ima Mirnes Bašić iz Kaknja nakon kojeg bi se oslobodilo ministarstvo za još jednu osobu iz Visokog ili Tešnja, dok bi on obavljao v.d. funkciju premijera, a iz Kaknja se spominjalo i ime mladog načelnika u odlasku i nosioca liste SDA s posljednjih lokalnih izbora u ovoj općini Aldina Šljive.

S druge strane i Zenica ima svoj prijedlog za premijera Zeničko-dobojskog kantona, a to bi mogao biti sadašnji predsjednik Gradskog odbora SDA i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić koji na proteklim lokalnim izborima nije uspio vratiti povjerenje građana Zenice s obzirom na to da je stari/novi gradonačelnik Fuad Kasumović osvojio blizu 30.000 glasova.

Više informacija bit će poznato u narednih mjesec dana kada će se nakon razrješenja dužnosti Ganića raditi na novim strukturama u Vladi ZDK.