Bh. obrazovanje
113

U utorak štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u KS: Dosta je eksperimentisanja, hoćemo prave reforme

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama u KS će u utorak, 8. maja, održati štrajk upozorenja i protestni skup pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja".

Prosvjetni radnici traže ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, potpuno zaustavljanje mjera štednje, nove pedagoške standarde i normative, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka, kao i potpuno poštivanje kolektivnih ugovora.

Protestni skup počinje u 12 sati kod Vječne vatre odakle će se prosvjetni radnici zaputiti pred zgradu Vlade KS gdje će ostati do 14 sati. Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao je kako očekuju više od 2.000 učesnika te kako su izabrali termin koji će učenicima nanijeti najmanje štete.

"Nastava će u većini škola biti skraćena ili će biti odgođene aktivnosti između 12 i 14 sati. Neodržane nastavne aktivnosti bit će nadoknađene. Ja imam više od 1.600 potpisa, a kolega Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture, ima više od 1.000 potpisa", rekao je Sivro.

Istakao je kako je stanje u osnovnim i srednjim školama veoma loše te kako se ovdje radi o borbi za bolje obrazovanje i bolji učenički standard.

"Nadamo se da će resorni ministar shvatiti da to što oni rade ne žele ni prosvjetni radnici ni učenici. Previše je eksperimentisanja. Mi nismo protiv reformi, mi samo želimo prave reforme", poručio je Sivro.

Na kraju je istakao da će ovu inicijativu proširiti i na druge kantone te da su, ukoliko je potrebni, spremni pokrenuti revoluciju.