Sjećanje na žrtve
44

U utorak obilježavanje godišnjice strijeljanja šestorice Srebreničana u Trnovu

FENA
Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetit će 17. jula stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice "Škorpioni" strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović kazala je da će oko 350 osoba taj dan odati počast ubijenim žrtvama, položiti cvijeće na mjestu ubistva te da će proučiti tehvid i Jasin za žrtve.

"To je mjesto jednog od najstravičnijih zločina kojeg su ubice snimale, a to je samo jedan od videozapisa koje smo vidjeli. Možemo samo zamisliti kako su izgledala ubistva ostalih Srebreničana", istakla je Begović.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Posjetom stratištu u Trnovu bit će završena 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici.