BiH
11

U USK-u štrajk u obrazovanju traje već četiri dana

FENA
Štrajk uposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Unsko-sanskog kantona (USK) traje već četiri dana i ne nazire mu se kraj.

Predstavnici Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja ponovo su se danas odazvali pozivu Vlade Kantona, ali zajedno, a ne na odvojene sastanke kako su dobili pozive. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a šta se događalo doznajemo od predstavnika Sindikata nakon sastanka.

"Od nas je traženo da odvojimo razgovore što se tiče finansijskog i onog zakonodavnog dijela i htjeli su da to bude uvjet. Naime, tražili su da se, ukoliko se finansijski dio zadovolji, prekine štrajk, na šta nismo pristali", kazao je novinarima predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a Samir Fajić.

Istakao je da je Sindikat stava da svi zahtjevi moraju da budu u prijedlogu nekog sporazuma, koji bi se eventualno prihvatio. Po Fajićevim riječima, Vlada je ponudila i novi prijedlog za izmirivanje dugovanja prema uposlenima u obrazovanju. Tako im je ponuđena isplata dugovanja zaključno s 2014. godinom bez regresa, dakle umrline i otpremnine iz prethodnog perioda, te vanredni ispiti zaključno, kao i tri naknade za topli obrok iz 2015. godine.

"Ponuda je ostala na stolu, dalje se nije ostalo pregovarati, jer se i dalje insistira da se o tome razgovara odvojeno, na šta mi nismo pristali i sastanak je time završen", kazao je Fajić dodajući da se o toj ponudi treba izjasniti članstvo Sindikata.

Po njegovom mišljenju, radi se o istom prijedlogu sporazuma u izmijenjenoj formi, jer je to, kako je kazao, ista ona količina novca koju su trebali dobiti s regresom, koja je pretvorena u naknade za topli obrok.

"Nije došlo do poboljšanja u tom finansijskom dijelu. Istina je da smo na taj način zadovoljili jedan mali dio, vrtiće, koji nemaju toplog obroka u prvom prijedlogu sporazuma, tako da će članstvo dati svoju konačnu odluku", pojasnio je Fajić.

Predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić kazala je da za sada, kako stvari stoje prekida štrajka nema, jer smatra da su zahtjevi Sindikata opravdani.

"Ono što je još dodatno u ovoj ponudi jeste da ove isplate, koje nudi Vlada bi bile po prekidu štrajka, najkasnije sedam dana. To je za nas malo, znate već do sada smo jako puno toga prošli, imamo iskustva. Mi ćemo ponudu lijepo otkucati i ponuditi članstvu, koje će reći zadnju riječ", dodala je Hadžić.

Po njenim riječima, odgovor bi se mogao očekivati najkasnije u ponedjeljak, ali smatra da bi to moglo biti i ranije, s obzirom na to da su uposlenici obavezni od 8.00 do 12.00 sati po minimumu poslova da borave u svojim školama.

"Što prije pošaljemo prema bazi, prije ćemo dobiti nazad, jer su svi ljudi na svojim radnim mjestima i automatski se može obaviti konsultacija tj. sjednica sindikalnih podružnica, tako da bi ovo trajalo kraće nego u prethodnom periodu, jer se oni brže mogu izjasniti, znači tu su na licu mjesta, ne moramo sazivati nikakve posebne sastanke", pojasnila je Hadžić.