{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U USK-u četiri stranke formirale novu parlamentarnu većinu

F
6.6.2012. u 13:00
0
10
U USK-u četiri stranke formirale novu parlamentarnu većinu
0
U USK-u četiri stranke formirale novu parlamentarnu većinu
Predstavnici četiriju stranaka u utorak su potpisali sporazum o partnerstvu u vlasti na nivou Unsko-sanskog kantona (USK) u mandatnom periodu juni 2012. - 2014. godina, saopćeno je na danas održanoj konferenciji za novinare u zgradi kantonalne vlade.
Time je ovaj kanton dobio novu parlamentarnu većinu, koja će imati 17 od 30 poslaničkih glasova i to Socijaldemokratska partija (SDP) sedam, A-Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) četiri, te po tri Savez za bolju budućnost (SBB) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB).

Novinarima je predstavljen i sporazumom utvrđeni raspored pozicija u Vladi i Skupštini Kantona, a o imenima nisu htjeli govoriti. Povjerenik SDP-a u USK-u i kantonalni premijer Hamdija Lipovača kazao je da je ovoj stranci uz poziciju premijera i ministara pravde, građenja i prostornog uređenja, obrazovanja i zdravstva, pripalo i Ministarstvo finansija.

A-SDA je, kako je dodao, pripalo mjesto predsjedavajućeg Skupštine te ministara poljoprivrede i pitanja boraca i RVI-a, a SBB-u Ministarstvo privrede i funkcija sekretara Vlade, dok je NSRZB zadržao poziciju ministra unutrašnjih poslova i dobio još funkciju sekretara Skupštine.

Premijer Lipovača za sutra je, s obzirom na okolnosti, najavio održavanje sjednice Skupštine USK-a, na kojoj bi se trebao potvrditi ovaj sporazum. Sjednicu su, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, kako je rečeno, sazvali dopredsjedavajući Skupštine Ivan Prša i Mladen Lonić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: