Zbog kršenja Ustava USK
8

Ministri SDA podnijeli krivične prijave protiv Hamdije Lipovače

FENA
Ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji su smijenjeni na vanrednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), na osnovu odluke kantonalnog premijera Hamdije Lipovače, održanoj krajem prošle sedmice, podnijeli su krivične prijave protiv njega.

Ovo je novinarima rečeno na danas održanoj press konferenciji SDA USK-a, uz pojašnjenje da su prijave podignute zbog kršenja Ustava USK-a, te svih procedura i zakona, kojima se uređuje ta oblast.

Na istoj sjednici Skupštine, imenovani su i novi ministri, u skladu sa raspodjelom resora dogovorenom između stranaka: Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRZB); koje čine novu parlamentarnu većinu u Kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK-a, Esad Bašagić je izrazio bojazan da bi, kako je kazao, grabežljiva politika neprincipijelnih saveznika, u narednom periodu mogla dovesti u pitanje stabilizaciju budžeta i ukupnog života u Kantonu.

"Nevladine organizacije ocijenile su rad pojedinih ministara u Vladi USK-a kao dobar, a nedavno je i Lipovača u javnosti rekao da su ministri iz reda SDA bolji dio Vlade Kantona", istakao je potpredsjednik SDA BiH, Senad Šepić. U nastavku se osvrnuo na ukupnu političku situaciju u zemlji, kazavši da je državni budžet bio samo motiv za promjenu parlamentarne većine, s ciljem rasprodaje državnih poduzeća i ustanova.