Loši uslovi
44

U Unsko-sanskom kantonu nekoliko stotina migranata i dalje u improviziranim kampovima

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nekoliko stotina migranata i izbjeglica i dalje samoinicijativno boravi u improviziranim kampovima na području Unsko-sanskog kantona.

Abdul iz Afganistana već nekoliko mjeseci boravi u improviziranom kampu u šumi kod Velike Kladuše, te je već pet puta pokušao preći granicu s Republikom Hrvatskom.

"Uslovi u ovom našem kampu su nikakvi, međutim, granica je u neposrednoj blizini, tako da nam je dosta lakše organizirati pokušaj prelaska. Ja sam konkretno pokušao već pet puta, ali svaki put me je spriječila hrvatska policija. Oduzeli su mi dokumente i mobitel i vratili me nazad u Bosnu i Hercegovinu. Želja mi je da porodicu dovedem do neke sigurne zemlje Evropske unije, tako da ću nastaviti i dalje", kazao je Abdul.

Nekontrolirani boravak migranata i izbjeglica u napuštenim objektima i ovakvim vrstama improviziranih kampova uslovio je, nažalost, i povećanje broja slučajeva remećenja javnog reda i mira građana Bihaća i Velike Kladuše, što je potvrđeno i iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona (USK).

"Nažalost, u posljednje vrijeme imamo više prijava i žalbi građana. Obično se radi o incidentima, slučajevima remećenja javnog reda i mira ili povremeno krivičnim djelima u kojima su vinovnici migranti. Dakle, broj takvih prijava i žalbi je u posljednje vrijeme povećan, ali policijski službenici sve rješavaju na adekvatan način", izjavio je glasnogovornik Uprave policije USK Adnan Beganović.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić potvrdio je da su radovi na izgradnji Migrantskog centra "Lipa" u završnoj fazi, ali da još uvijek nema zvaničnu informaciju kada će se u novoizgrađeni kamp useliti prvi migranti.

"Mi smo također nestrpljivi, jer nam je u interesu da na odgovarajući način smjestimo sve ove ljude, naročito ranjive kategorije iz improviziranih kampova kod Velike Kladuše. Zaista se nadamo da za to neće biti potrebno još dugo vremena", rekao je ministar Kljajić.

Broj korisnika usluga privremenog šatorskog naselja na lokalitetu Lipa mijenja se skoro svakodnevno, iako ih je većina zadovoljna sadašnjim boravišnim i životnim uslovima.