Bojazan od krize
194

U Tuzli sve više migranata: Prestrašeni i gladni autobusima odlaze u Sarajevo

Piše: A. K.
U proteklih nekoliko dana na području Tuzle zabilježen je priliv većeg broja migranata. U ovaj grad uglavnom dolaze iz Srbije, a granicu ilegalno prelaze u Zvorniku i Bijeljini. U Tuzli se u prosjeku zadržavaju 24 sata, nakon čega se redovnom autobuskom linijom prevoze do Sarajeva.

Prestrašeni, gladni i iscrpljeni migranti se u Tuzli uglavnom okupljaju na Glavnoj autobuskoj stanici ili ispred Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH, najčešće u poslijepodnevnim satima. Tu im u pomoć priskače grupa volontera koja im u skladu s mogućnostima osigurava topao čaj, hranu i vodu.

Grupe migranata na tuzlanskoj autobuskoj stanici posebno su primjetne u večernjim satima, a pomoć im, kako saznajemo, pružaju i tuzlanski policajci te službenici Hitne medicinske pomoći.

"U Tuzlu dnevno u prosjeku pristigne između 50 i 100 migranata koji dolaze iz Pakistana, Afganistana, Irana, Iraka, Libije, Maroka, Tunisa... Nakon što pređu granicu Srbije i BiH spavaju po šumama te iscrpljeni i gladni dolaze u Tuzlu. Ovdje ostaju najduže 24 sata i očekuju bilo kakvu pomoć dobrih građana", rekao je za Klix.ba jedan od tuzlanskih volontera uz molbu da ne objavljujemo njegov identitet.

Grupe mladića, ali i žena s djecom moguće je primijetiti i u dvorištima tuzlanskih džamija gdje umotani u dekama na hladnom betonu ili klupama provode noć.

Svi su lokaliteti neuslovni za njihov boravak u Tuzli, a naš sagovornik kaže da je ovaj problem potrebno sistemski riješiti.

"Situacija je posebno teška u noćnim satima kada se spušta temperatura zraka, volonteri im priđu, probude ih da bi im dali hranu, a oni uplašeno reaguju. U Tuzli je potrebno hitno formirati krizni štab, jer smo i mi volonteri na izmaku snage. Potrebi su humaniji uslovi u kojima bi ti ljudi mogli boraviti 24 sata, koliko najduže i ostanu", ističe naš sagovornik koji je dosad upoznao više od 800 migranata.

Uz dolazak proljeća na području Tuzle se očekuje priliv još većeg broja migranata. Bojazan od migrantske krize već se u određenoj mjeri stvorila među građanima Tuzle koji putem društvenih mreža upućuju apele nadležnima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona prate situaciju, a ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić za Klix.ba je kazao da članovi Uprave policije prema svojim ovlastima migrante koje zateknu na ulici odvode do Terenskog centra Službe za poslove sa strancima BiH koji se nalazi u Tuzli.

"Nakon toga brigu o njima preuzima ovaj ured i to je jedino što mi možemo uraditi. Apelujemo da građani sve uočene migrante prijave Upravi policije ili najbližoj policijskoj stanici, a naši službenici će uraditi sve ono što je u skladu sa zakonom", istakao je Topčagić te naglasio da u ovom kantonu nisu zabilježeni incidenti koji se vezuju za migrante.

Prema zvaničnim podacima, kroz Tuzlanski kanton u 2018. godini je prošlo više od 1.700 migranata, međutim ovaj broj je dosta veći s obzirom na to da nisu svi u zvaničnoj evidenciji.