BiH
1

U Tuzli se sutra održavaju četvrti neurološki susreti

FENA
Tuzla
Tuzla
U organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i Udruženja neurologa Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine sutra će se u Tuzli održati Četvrti tuzlanski neurološki susreti posvećeni glavobolji.

"Namjera je da susreti budu edukativni za one koji manje znaju, a žele da uče, da budu prilika za razmjenu iskustava i znanja, mjesto susretanja onih koji vole neurologiju, mjesto susretanja starih prijatelja otvorena srca i mjesto uspostave novih ljudskih i stručnih kontakata”, istakao je prof. dr Osman Sinanović, predsjednik Organizacijskog odbora susreta. Dodao je da i ovi susreti okupljaju brojna vodeća imena u oblasti neurologije iz regije, te da će izložene teme sigurno biti vrlo korisne kada je u pitanju problem koji predstavljaju glavobolje.

Prema riječima doc. dr. Mirjane Vidović, direktorice Klinike za neurologiju, kod većine neuroloških problema glavobolja se javlja kao najčešći simptom.“ Poznato je da od jednog oblika glavobolje pati jedna četvrtina populacije i da glavobolje predstavljaju kompleksan problem. Iako je ovaj susret namijenjen ljekarima neurolozima naša želja je da prisustvuju i ljekari obiteljske i opće medicine, jer su oni prvi kojima se pacijenti javljaju“, rekla je doc. dr. Vidović. Generalni sponzor Četvrtih neuroloških susreta je bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija "Bosnalijek", a pomoć u organizaciji dali su i ostali sponzori: Krka, GlaksoSmithKline, Pfizer, Farmavita, Zada Pharmaceuticals, Nobel, Sanofi i Berlin-Chemie Menarini. Kao i prethodnih susreta stručna izlaganja i prezentirane teme biće obrađeni i objavljeni u knjizi.