{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Prvi bh. simpozij ginekološke onkologije

F
19.4.2012. u 18:21
0
0
Tuzla: Prvi bh. simpozij ginekološke onkologije
0
Tuzla: Prvi bh. simpozij ginekološke onkologije
Tuzla
U povodu održavanja Prvog bosanskohercegovačkog simpozija ginekološke onkologije sa međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, Ljekarske komore Tuzlanske županije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli u UKC –danas je održana konferencija za novinare.
Kako je istaknuto, dvodnevni simpozij, planiran za 20. i 21. aprila okupit će među predavačima uvažena imena u oblasti ginekološke onkologije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Ovo je prvi puta na prostoru naše zemlje da se održava simpozij na temu ginekološke onkologije i da je koncipiran na način da se obuhvate različiti aspekti i svi segmenti dijagnostike, liječenja i praćenja sve rasprostranjenijih ginekoloških karcinoma“, istakla je prof.dr. Dženita Ljuca, predsjednica Organzacijskog odbora Simpozija.

"Prepoznali smo značaj tematike o kojoj govori simpozij. Ginekološka onkologija veoma je značajna oblast medicine s obzirom na brojne malignitete i njihovu sve češću pojavu u populaciji, rekao je prof. dr Elmir Čičkušić, direktor UKC Tuzla.

On je izrazio i zadovoljstvo što je Tuzla ponovo pokretač okupljanja velikog broja uvaženih predavača iz regije a i uvjerenje da će skup donijeti nove i korisne modalitete u dijagnostici i liječenju ginekoloških karcinoma. Podrška Univerziteta u Tuzli je važna jer simpozij ima i naučnu komponentu.

Prema riječima, prof. dr. Nasera Prljače, prodekana za znanstveno-istraživački rad Univerziteta u Tuzli simpoziji koncipirani na ovaj način pokazuju snagu i spremnost za napretke.

"Posebno smo ponosni što su Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i profesori i ljekari UKC Tuzla nositelji aktivnosti u cilju razmjene znanja, stalne edukacije i kvalitetnog znanstveno-istraživačkog rada, koji će biti prezentirani u okviru simpozija“, istakao je prof. Prljača.

Punu potporu organizaciji pružila je Liječnička komora Tuzlanskog kantona.

"Naša je intencija je da u polju edukacije i stručnog i znanstvenog rada ostvarujemo stalne pomake, da uspostavljamo suradnju i kontakte, a stručni skupovi su izvanredna prilika za to", rekao je doc. dr. Haris Huseinagić, predsjednik Liječničke komore TK. Na Simpoziju će biti prezentirana najnovija saznanja i modaliteti u prevenciji, dijagnostici i tretmanu ginekoloških karcinoma.

"Upravo nam je i jedan od ciljeva za veliki broj stručnjaka ginekologije, porodične medicine i radijacijske onkologije prezentirati, osim, najnovijih dostignuća u ginekološkoj onkologiji i potpornu terapiju u tretmanu ginekoloških karcinoma“, rekla je ovom prilikom prof. dr Dženita Ljuca.

Istakla je i to da je glavni cilj i svrha organiziranja simpozija osigurati u konačnici za pacijentice što bolju zdravstvenu brigu, te utjecati na promociju potrebe redovitih ginekoloških pregleda za žene. U okviru programa predviđena su vrlo aktualna stručna predavanja iz različitih oblasti, a u subotu, 21. aprila održavanje i Workshopa, koji će sudionicima približiti aspekte i pristup ginekološkim karcinomima kroz prikaz slučajeva iz prakse.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: