Borba za natalitet
488

U Tuzli se osniva prvo javno odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju u BiH

Piše: A. K.
Kako bi se riješio problem pada nataliteta na području Tuzlanskog kantona (TK), Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo u finansijskom planu za 2018. godinu predvidjeli su osnivanje odjeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli.

Riječ je o prvom odjeljenju ovakve vrste koje se osniva u javnoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, a prve pacijentice metodi takozvane "vještačke oplodnje" trebale bi biti podvrgnute do kraja ove godine.

Ljekari prošli obuku u Sloveniji

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić za Klix.ba je kazao da su za rad u ovom odjeljenju predviđena dva subspecijalizanta iz oblasti medicinski potpomognute oplodnje, a koji su već bili na usavršavanju u Sloveniji.

"Oni su uz našu finansijsku pomoć spremni da uđu u jedan projekat koji će biti prvo javno odjeljenje u BiH. S osnivanjem ovog odjeljenja ići će se ka tome da broj živorođene djece bude što veći. Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz BiH, odnosno moći će dolaziti i pacijenti iz drugih kantona uz potpisane ugovore između zdravstvenih fondova", pojasnio je Hadžiefendić.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić
Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić

Istakao je i da je riječ o izuzetno složenom projektu koji pored finansijskih sredstava zahtjeva i dodatnu opremu i edukacije, ne samo ljekara, već i pomoćnog osoblja, odnosno medicinskih sestara i tehničara.

Podrška bračnim parovima od 3.000 KM

S druge strane, Ministarstvo zdravstva TK i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i u ovoj godini nastavljaju s programom sufinansiranja medicinski potpomognute oplodnje kod parova na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH koji imaju potrebu za ovakvom zdravstvenom uslugom.

Za ovu namjenu osigurana su finansijska sredstva u iznosu od 350.000 konvertibilnih maraka.

Parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče putem "vještačke oplodnje" za prvi pokušaj će dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 maraka.

"Nakon konzilijarnog mišljenja kojeg dobijaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo i Klinici za urologiju UKC-a u Tuzli, a u kojem je navedeno da je potrebno uraditi ovakav postupak, parovi se odlučuju u kojoj će ustanovi to i uraditi. Nakon urađenog postupka i plaćene fakture odlaze u Zavod zdravstvenog osiguranja TK gdje im se refundira iznos", pojasnio je Hadžiefendić postupak refundacije sredstava.

U toku 2017. godine finansijsku podršku za postupak medicinski potpomognute oplodnje 51 par je dobio u prvom, a 21 u drugom pokušaju.