Naučno usavršavnje
740

U Tuzli promovisano 25 doktora nauka: Naučnici koji BiH mogu povući naprijed

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Bosanskohercegovačka akademska zajednica od danas je bogatija za 25 doktora nauka koji su svoje doktorske disertacije odbranili u toku ove akademske godine na Univerzitetu u Tuzli.

Obilježavanje jednog od najznačajnijih uspjeha u naučnom usavršavanju upriličeno je na Univerzitetu u Tuzli, a tom prilikom je istaknuto da doktori nauka predstavljaju pravu vrijednost ove visikoškolske ustanove.

"Svako od njih će dati svoj doprinos na mjestu na kojem rade ili Univerzitetu u Tuzli koji ostaje njihova kuća u kojoj su dobrodošli. Vjerujem da će sve ono što su naučili i uradili moći primijeniti na svom poslu te će dalje nastaviti djelovati u svojoj izgradnji", rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Doktorsku disertaciju u ovoj akademskoj godini odbranila je i Silva Banović na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

Odsjek za logopediju i audiologiju dobio je naučnicu koja je obradila temu "Funkcionalne komunikacijske sposobnosti osoba s demencijom". Riječ je o veoma važnoj temi koja je prvi put obrađena u Bosni i Hercegovini.

"Činjenica je da društvo u BiH stari i ono će se morati nositi s tim rastućim problemom. Doktorska disertacija koju sam radila svojim rezultatima je pokazala da naše društvo ima osobe s demencijom koje još uvijek nisu dijagnosticirane i s njima se može raditi na poboljšanju konvektivnih, funkcionalnih i lingvističkih sposobnosti te ih se može razlikovati od osoba koje stare, ali bez demencije", rekla je Banović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

S ovakvim osobama bi trebao raditi jedan multidisciplinarni tim uključujući i logopede, međutim to se u BiH nedovoljno primjenjuje u praksi.

"Oni mogu mnogo pomoći u komunikacijskom dijelu, ne samo osobi s demencijom, već i čitavoj porodici koja se mora nositi s tim problemom", navela je Banović koja je zaposlena na Univerzitetu u Tuzli kao viša asistentica.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović danas je promoviran u zvanje doktora nauka, a u akademskoj godini na izmaku odbranio je doktorsku disertaciju na Pravnom fakultetu u Tuzli.

"Trebalo je zaista mnogo truda, rada i odricanja kako bi se uspješno okončao doktorski studij. To je jedna izuzetna prilika da se dugogodišnje stručno iskustvo spoji sa stečenim naučnim znanjima i aplicira u praksi. Uvjeren sam da će stečena stručna znanja u kombinaciji s naučnim i usmenim znanjima, posebno od eminentnih stručnjaka iz oblasti prava iz BiH i regiona, biti od koristi mladim generacijama, kao i onima kojima pripadam", rekao je Tulumović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

On je prvi u našoj zemlji obradio temu vezanu za materijalno krivično pravo, odnosno krivična djela s elementima nasilja u krivičnom zakonodavstvu BiH, s posebnim osvrtom na nasilje u porodici. Izvršena je temeljita obrada 11 krivičnih djela s posebnim fokusom na nasilje u prodici.

"Krivično djelo nasilja u prodici je obrađeno sa svih aspekata, posebno s krivičnopravnog sankcioniranja izvršilaca krivičnog djela nasilja u sudskoj praksi", naglasio je Tulumović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U zaključku današnje svečane promocije na kraju je istaknuto da 25 novih doktora nauka predstavlja naučnike koji Bosnu i Hercegovinu mogu povući naprijed u svim njenim segmentima.