Analize u UKC-u
50

U Tuzli od 70 testiranih jedna osoba pozitivna na koronavirus

A. K.
Tuzla
Tuzla
Koronavirusom u Tuzlanskom kantonu zaražena je još jedna osoba, pokazala je analiza uzoraka koja je obavljena protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Kako je potvrđeno za Klix.ba, riječ je o osobi iz Tuzle.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK kazali su da je protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena analiza 70 uzoraka, a od tog broja rezultat testova bio je pozitivan kod jedne osoba.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da je riječ o osobi koja pripada porodičnom klasteru iz Tuzle. S potvrdom novog slučaja, broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu popeo se na 76.

U Tuzlanskom kantonu aktivno je osam klastera, a najbrojniji su u Centru za srce (39), Srednjoj Špionici kod Srebrenika (15), Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u (10) te Sapni (7). Porodični klaster u Tuzli broji dvije osobe, dok se po jedna nalaze u klasterima u Lukavcu, Banovićima i Gračanici.

Kada je riječ o pozitivnim na SARS-CoV-2, Čolić je kazala da je u kućnoj izolaciji 51 osoba, 18 je hospitalizirano u UKC-u Tuzla, četiri u Medicinskom institutu Bayer, a jedan pacijent je prevezen u bolnicu u Brčkom.

Od početka epidemije koronavirusa u ovom kantonu jedna osoba je preminula, a još uvijek niko od zaraženih nije izliječen.

Do danas je na koronavirus testirano ukupno 1.020 osoba, a u kućnoj izolaciji se nalazi 2.645 ljudi.

Zaraženi po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 218 Tuzla - 45 Čitluk - 43 Mostar - 37 Sarajevo - 28 Konjic - 28 Laktaši - 26

Široki Brijeg - 25 Brčko - 23 Bihać - 19 više na mapi...