BiH
1

U Tuzli obilježena 100. godišnjica Merhameta

Anadolija
U prepunoj sali Bosanskog-kulturnog centra (BKC) u Tuzli, tuzlanski ogranak Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet večeras je održao Svečanu akademiju u povodu obilježavanja 100. godišnjice postojanja ovog društva

"Od samog osnivanja 1913. godine, Merhamet je svoju sudbinu vezao za sudbinu svog bošnjačkog naroda. Kroz cijelo proteklo stoljeće“Merhamet“ je prošao sva iskušenja, tako da s pravom mogu reći, da niti jedna bošnjačka institucija nije bila u tolikoj mjeri i tako direktno sudbinski vezana sa osnovnim problemima bošnjačkog naroda kao što je to bio Merhamet, kazao je u svom obraćanju Adil ef. Pezerović, direktor RO Merhameta Tuzla.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović naglasio je da je Merhamet ponikao iz istinske vjere, s plemenitim ciljem da ljudi, u ime Milostivog Boga, koriste jedni drugima.

"Njegova povijest je, dodao je, povijest ljudskih tragova, kao najboljih svjedočanstava ljudi koji su ovdje živjeli", istakao muftija Fazlović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK Samir Ništović, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzlanskog kantona (TK), boračkih organizacija i udruženja, Švicarskog Crvenog križa, predstavnici društvenih i privatnih firmi, te veliki broj Merhametovih prijatelja.

Akademija je bila prilika za dodjelu Merhametovih priznanja, koja su uručena Vladi TK, Muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću, Općini Tuzla, predsjedniku Merhameta dr. Hajrudinu Šahiću, Aktivima direktora osnovnih i srednjih škola TK, Solani Tuzla, RMU Banovići, Elektrodistribuciji Tuzla, Termoelektrani Tuzla, Švicarskom Crvenom križu, Merhametu Bijeljina, i drugim organizacijama i kompanijama koje pomažu rad Merhameta.

Savez demobilisanih boraca TK Merhametu je uručio Zlatnu plaketu. Zahvalnice su MDD Merhamet dodijelili Općina Srebrenik i Općina Lukavac i Medžlis IZ Srebrenik.