{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tuzli obilježen Svjetski dan bez automobila

F
22.9.2014. u 16:02
2
1
U Tuzli obilježen Svjetski dan bez automobila
2
Svjetski dan bez automobila obilježen je danas na Trgu slobode u Tuzli, gdje su se okupili biciklisti, učenici osnovih i srednjih škola, koji su transparentima i vožnjom do zgrade bivšeg kina "Centar“ željeli ukazati na potrebu promjene načina kretanja u urbanim sredinama, a posebno na smanjivanje korištenja automobila u svakodnevnom kretanju građana.
Ratko Banović, predsjednik Ekološkog pokreta "Eko zeleni" Tuzla, kazao je da se posebna pažnja mora posvetiti smanjenju vožnje automobila, a procjenjuje se da oko 70 posto automobila, koji su na cestama u Tuzli, vozi jedna osoba što je ekološki neopravdano.

"Kroz naše aktivnosti nastojimo da iniciramo i pozovemo građane da više koriste javni gradski prijevoz i da voze bicikla. Također, postoji ideja da se u Tuzli, kao centru energetike u Bosni i Hercegovini, uvede upotreba električne energije u javnom prijevozu, a sve radi smanjenja zagađenosti vazduha", rekao je Banović.

Cilj obilježavanja ovog dana jeste jačanje svijesti javnosti o zagađenju zraka, uzrokovanog nepromišljenom upotrebom automobila te korištenju alternativnih prijevoznih sredstava, bicikala ili pješačenja.

"Želimo skrenuti pažnju na bicikl kao alternativni vid prevoza, pogotovo u centru. Velikim brojem rekreativaca opravdani su i zahtjevi za izgradnju biciklističkih staza koje u Tuzli ne postoje. Saobraćaj je zagušen i biciklisti ne mogu voziti po saobraćajnicama, pa su primorani voziti po pješačkim stazama što nije preporučljivo", kazao je Mirsad Jusić, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba "Extreme“.

Međunarodni dan bez automobila u Tuzli se obilježava od 2002. godine kada je Vlada Tuzlanskog kantona potpisala Povelju o danu bez automobila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: