BiH
43

Naše ulice - naš izbor: U ponedjeljak ostavite svoje automobile kod kuće

Piše: A. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ponedjeljak, 22. septembar, se obilježava kao Evropski dan bez automobila, a u našoj zemlji je pokrenuta kampanja u tri grada - Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na Vrelu Bosne organizuju biciklijadu na kojoj učestvuju učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola.

Biciklijada na Vrelu Bosne

Start biciklijade je na početku Velike aleje kod fijakerskog stajališta u 11 sati, a vozi se do izvorišta Vrela Bosne i nazad. Osim učenika, biciklijadi se mogu priključiti svi zainteresovani građani.

Iz Mostara su građane cijele zemlje na ostavljanje automobila kod kuće pozvali Udruženje za promociju biciklizma Hercegovina Bike i Biciklistički klub Mostar.

Mostarci pozivaju na smanjenje zagađenja

"Sutra je Evropski dan bez automobila koji se obilježava u više od 2.000 gradova Evrope. Budimo i mi dio te priče, te podstaknimo razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim ulicama i putevima, a sve s ciljem smanjenja korištenja automobila na gradskim ulicama i smanjenja zagađenja, čime se doprinosi razvoju zdravih uslova života", navodi se u zajedničkom saopćenju Udruženja Hercegovina Bike i BK Mostar.

U Banjoj Luci će biti upriličena promotivna biciklistička vožnja i sjećanje na biciklistu Dragana Mihajlovića Mihu.

Centar za životnu sredinu u saradnji sa BK Summit poziva sve zainteresovane da u 17 sati 12. put učestvuju u biciklističkoj vožnji koja ima cilj promociju vožnje bicikla kao održivog i ravnopravnog vida transporta.

Ovogodišnjim sloganom Evropske sedmice mobilnosti "Naše ulice, naš izbor" se želi skrenuti pažnja na preispitivanje našeg viđenja urbanog prostora. Tokom čitave sedmice odnos između korištenja javnog prostora i kvalitete života će biti analizirana. Ovogodišnjim sloganom se pozivaju građani svih gradova i mjesta da utiču na planiranje grada u kojem bi oni voljeli da žive.

Banjalučani voze za pokojnog Dragana Mihajlovića

Biciklisti će se okupiti na sportskom terenu u Parku Mladena Stojanovića, a redari će kontrolisati njihovo kretanje uz pratnju policije. Ruta je duga oko sedam kilometara, a trebali bi je preći za manje od sat vremena. Kraj rute je u istom parku.

"Ovogodišnja biciklijada je posvećena rano preminulom prijatelju biciklisti Draganu Mihajloviću Mihi, kojeg svi znamo kao osobu koja je svima bila desna ruka i uvijek tu da pomogne šireći pozitivu, gromoglasan osmijeh i srčanost. Na samom početku vožnje odaćemo počast dragom Mihi minutom šutnje, a potom što glasnijem zvonjenjem naših zvona na biciklima. Jer jednostavno on bi tako želio, da bude glasno i da nas čuju i vide", poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Dan bez automobila prvi put je obilježen 1998. godine u Francuskoj. Tog dana 35 francuskih gradova odlučilo je zabraniti vožnju automobilima. Osnovna namjera akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prevoza automobilima, te povećanje osjetljivosti javnosti na gorući problem zagađenja zraka u velikim gradovima.