BiH
19

U Tuzli obilježen blagdan Svi sveti: Neka nam grob bude opomena da je život prolazan

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i molitvom na vječnim počivalištima svojih najmilijih veliki broj katoličkih vjernika danas je u Tuzli obilježio blagdan Svi sveti. Na katoličkom groblju Borić održana je i sveta misa koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana "Sv. apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra Mario Divković.

Katolička crkva na ovaj dan se prisjeća svih sveteca, kako onih koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana ima oko 1.200 godina dugu tradiciju.

"Danas smo se okupili na groblju gdje ćemo moliti Gospoda za sve svece koji su koračali po ovoj zemlji, a posebno za one koji su koračali ovdje u našem gradu Tuzli. Pretpostavljam da je na ovom groblju mnogo i onih koji su svojim životom svjedočili vjeru, koji su ljubili Boga i svoga bližnjega", kazao je za Klix.ba Divković.

Svetkovina Svi sveti se obilježava od 14. stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da se u cijeloj Katoličkoj crkvi obilježava ta svetkovina u spomen na sve svete mučenike.

"Dva-tri dana vjernici odvoje vrijeme za čišćenje grobova, a na sam dan dođu da se pomole za pokoj duša svojih najmilijih. Ovo je naše staro groblje i ako pogledamo crkvene knjige, ovo je prvo bilo vojno groblje koje je poslije postalo katoličko. Ja uvijek kažem da nam grob bude opomena da je čovjekov život prolazan i da dobro promislimo u šta ćemo taj svoj život iskoristiti. Ne znamo kada ko od nas može otići sa ovoga svijeta, ali nastojmo iskoristiti život na takav način da ljudi u nama mogu vidjeti kršćansku vjeru i kršćansko služenje čovjeku, a ne da tih 10, 20, 50 ili 60 godina života bude potrošeno uzalud, u razmiricama, svađi i negativnosti", poručio je Divković.

Na blagdan Svi sveti grob majke, oca i sina danas je obišla i Biserka Nikolić iz Tuzle.

"Ovaj blagdan za nas je posebno bitan. Svake godine sam ovdje, a na ovaj dan moramo doći na groblje, zapaliti svijeće, sjetiti se naših najmilijih, prisustvovati misi koja se već izvjesno vrijeme obavlja na groblju, a nakon toga se susretnemo i sa osobama koje dugo vremena nismo bili u prilici vidjeti", kazala nam je Nikolić.

Svoju vjersku i porordičnu obavezu, kako nam je kazao, danas je ispunio i Ivica Baričak. Na blagdan Svi sveti obišao je grobove bliže i dalje rodbine.

"Svake godine dođem kako bi u svoje i ime supruge koja nije u prilici doći odao poštu našim pokojnicima koji su dali sve kako bi mi bolje i srećnije živjeli. Hvala im za sve i vječna im slava", rekao je Baričak.

Katolički vjernici sutra će obilježiti Dušni dan, a vijenci i cvijeće se tradicionalno polažu na spomen obilježje braniteljima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u tuzlanskom naselju Husino.

"U Dušnom danu se sjećamo svih pokojnika. Ako pogledamo na ovom groblju, u cijelom gradu i državi ima mnogo onih grobova za koje se nema ko pobrinuti i sjetiti. Upravo sutrašnji dan posvećujemo svima njima te se molitvom prisjećamo svih pokojnika. Tako je predviđeno i u našoj crkvi, s tim da ćemo sutra poslijepodne imati misu i moliti na groblju časnih sestara u Slavinovićima gdje je bio nekada njihov samostan", rekao je Divković.