BiH
0

U Mostaru obilježen blagdan Svih svetih

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Misnim slavljima širom Bosne i Hercegovine danas je obilježen blagdan Svih svetih, gdje građani posjete grobove najmilijih, zapale svijeće i zajedno se pomole za pokojnike.

Tako su se i danas mnogobrojni vjernici okupili na mostarskom groblju Masline gdje su se uz svetu misu koju je predvodio don Ilija Petković prisjetili svojih najmiliji.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. vijeka, a po odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. novembra

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Paljenje svijeća je odraz mišljenja da mi živi na taj način osiguravamo svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Pod izrazom "svi sveti" ne misli se samo na one koje je Katolička Crkva službeno proglasila svetima, nego i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pozivajući se pritom na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi".

  1. novembar je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan, koji se obilježava od početka XI. stoljeća na poticaj sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona, gdje se također na grobljima služe svete mise.