Otvorenje 10. februara
18

U Tuzli izgrađena nova zgrada Općinskog suda: Optuženike čeka savremena oprema

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Stručno osoblje Općinskog suda u Tuzli u novoizgrađenoj zgradi zvanično će s radom početi u ponedjeljak, 10. februara ove godine. Ekipa portala Klix.ba danas je obišla unutrašnjost objekta, a kako ona izgleda možete pogledati u foto galeriji.

Odlične uslove za rad sudije Općinskog suda u Tuzli konačno će dobiti za nekoliko dana, nakon što zvanično presele u novu zgradu. Prva suđenja u moderno uređenim sudnicama počet će u ponedjeljak, 10. februara ove godine, a trenutno je u toku završno uređenje unutrašnjosti objekta.

"Zaposlenici Općiskog suda u Tuzli proces preseljenja su počeli prije nekoliko dana, a on će biti okončan do 9. februara kada će svi predmeti biti premješteni. Sve aktivnosti u ovoj zgradi će biti obavljane od ponedjeljka, izuzev Zemljišno-knjižnog ureda koji ostaje na staroj lokaciji", kaže predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović te ističe da zaposlenici suda sami vrše preseljenje iz jedne zgrade u drugu, a pomoć su im pružili i iz Kazneno-popravnog zavoda.

Muhamed Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muhamed Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Za razliku od ranije četiri lokacije na koliko ih je ova pravosudna institucija djelovala, sada će sve aktivnosti biti obavljane na jednom mjestu, što će znatno olakšati rad svim zaposlenicima, a građani će na jednostavniji način dobijati tražene usluge.

Izgradnju kompletnog objekta finansijski je podržala delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koja je za ovu namjenu izdvojila okvirno 4,5 miliona KM. Realizaciju projekta potpomogla je i Vlada Kraljevine Norveške, koja je izdvojila sredstva za finansiranje projektne dokumentacije te nabavku namještaja, a iz budžeta Tuzlanskog kantona izdvojen je novac za izdavanje neophodnih saglasnosti. Iz gradskog i kantonalnog budžeta također su izdvojena sredstva za vanjsko uređenje objekta.

"U odnosu na prethodni period, Općinski sud u Tuzli sada ima daleko bolje uslove za rad, a raspolaže sa 5.500 metara kvadratnih funkcionalnog prostora koji je izrađen u skladu sa najboljim evropskim standardima u oblasti pravosuđa. Za razliku od prethodnog perioda kada smo imali samo jednu sudnicu, sada imamo na raspolaganju četiri velike i dvije male sudnice", dodaje Tulumović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Svi suci i većina ostalih zaposlenika sada imaju svoje kabinete, a ranije ih je čak do deset radilo u jednoj kancelariji. U ovom trenutku Općinskom sudu u Tuzli nedostaju setovi za tonsko snimanje suđenja koji koštaju više od 100.000 KM, a prvi od uređaja uskoro bi trebao biti nabavljen.

U podrumu zgrade nalazi se i moderni općinski arhiv površine 500 kvadratnih metara i savremene policijske prostorije za smještaj pritvorenih osoba. Policija će u tim prostorijama promatrati uhapšenu osobu, koja će iz pritvorske jedinice kroz posebni hodnik biti sprovođena do sudnice, tako je ostale stranke neće vidjeti.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ova pravosudna institucija i dalje se susreće sa problemom nedostatka administrativno-tehničkog osoblja, ali i sudija. Trenutno je nepopunjeno pet sudijskih pozicija, a pet nositeljica pravosudnih funkcija se nalazi na trudničkom i porodiljskom odsustvu.

"Mi trenutno imamo najmanji broj administrativno-tehničkog osoblja u odnosu na broj sudija u Bosni i Hercegovini. Tu analizu prošle godine radilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, prema kojoj imamo 67 posto popunjene sistematizacije. Te podatke smo dostavili svim relevantnim adresama i nadamo se da će uskoro biti omogućeno dodatno zaposlenje osoblja", ističe Tulumović.

U Općinskom sudu u Tuzli trenutno je evidentirano i 20 pripravnika koji se obučavaju po posebnom programu edukacije.