Ekshumacija
47

U Tuzli identificirano pet žrtava iz proteklog rata, dvoje maloljetnika

FENA
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli danas je identificirano pet žrtava iz proteklog rata. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane u ranijem periodu iz masovnih grobnica Liplje-Zvornik, Glogova-Bratunac, Zeleni Jadar i Zalazje na području Srebrenice.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da su među identificiranim žrtvama dvojica maloljetnika.

Vesid Ibrić imao je 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Faris Mehmedović također je imao 16 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci eksuhumirani su iz dvije sekundarne masovne grobnice - Glogova na području Bratunca i Zalazje na području Srebrenice.

"Četiri danas identificirane žrtve ubijene su u julu 1995. godine tokom genocida u Srebrenici, a jedna žrtva Aljo Halilović ubijen je tokom 1992. na području Zvornika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na površini terena 2012. na lokalitetu Dubrava-Križevići, na području Zvornika", navodi Čengić.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a zvanično identitet su potvrdili i članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:

  • Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. u mjestu Brezovice, općina Srebrenica;- Faris (Bajro) Mehmedović, rođen 1978. u mjestu Veljaci, općina Bratunac;- Hamdija (Ramo) Hasić, rođen 1964. u mjestu Dimnići, općina Srebrenica; - Nesib (Zejnil) Hasanović, rođen 1957. u mjestu Podžeplje, općina Han-pijesak;- Aljo (Hasan) Halilović, rođen 1926. u mjestu Križevići, općina Zvornik.