Usvojen plan aktivnosti
11

U Tuzli formiran krizni štab zbog epidemije koronavirusa

A. K.
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona danas je po hitnom postupku osnovalo kantonalni Krizni štab za praćenje novootkrivenog oboljenja, odnosno koronavirusa.

Krizni štab u Tuzlanskom kantonu formiran je u skladu s preporukama Federalnog ministarstva zdravstva, a njegov zadatak je da prati situaciju i reaguje u slučaju pojave zaraženih novim koronavirusom te da poduzme preventivne mjere s ciljem sprečavanja i ublažavanja posljedica mogućih incidentnih situacija.

Kako su naveli iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, na današnjem sastanku je usvojen plan aktivnosti u slučaju pojave oboljelih i sumnje na oboljenje na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, posebno uzevši u obzir lokaciju Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Također, dogovoreno je da u što kraćem periodu Ministarstvo zdravstva TK poduzme hitne mjere za iznalaženje lokacija koje bi mogle služiti kao karantin.

Federalno ministarstvo zdravstva ranije je potvrdilo da na području Federacije BiH nije registriran niti hospitaliziran nijedan pacijent sa sumnjom na bolest izazvanu novim koronavirusom.

Kada je riječ o Tuzli, zbog mjera predostrožnosti te nepovoljne epidemiološke situacije u regiji i mogućnosti širenja virusa gripe, Univerzitetski klinički centar do daljnjeg je obustavio posjete bolesnicima koji su hospitalizirani u nekoj od klinika ove zdravstvene ustanove.

Također, iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli potvrđeno je da raspolažu potrebnim kapacitetima u slučaju eventualne pojave pacijenata sa simptomima koronavirusa.

Kako su saopćili iz ove zdravstvene ustanove, preduzete su mjere rane detekcije obolijevanja od infekcije koronavirusa prema uputama Federalnog ministarstva zdravlja, naglasivši da do sada nema sumnjivih, niti potvrđenih slučajeva obolijevanja od ovog virusa.