Potpisan sporazum
85

U tuzlanskim srednjim školama se uvodi program prevencije kockanja

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera
Fotografija je ilustrativnog karaktera
Ovisnost o igrama na sreću ozbiljan je društveno-socijalni problem u Bosni i Hercegovini, a nezvanični podaci pokazuju da se među njima nalazi i sve veći broj učenika. U cilju prevencije ove pošasti u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu se pokreće program prevencije.

Naime, u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je potpisan sporazum za implementaciju programa čiji je cilj prevencija kockanja među učenicima srednjih škola.

Resorno ministarstvo, Pedagoški zavod TK, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli i organizacija NARKO-NE iz Sarajeva sarađivat će u implementaciji programa pod nazivom "Ko zapravo pobjeđuje" u deset škola na području TK.

Program je naučno utemeljen i dokazan kao djelotvoran za prve i druge razrede srednjih škola, a autor i vlasnik programa je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba.

"Zabrinjavajuće je da pojava ovisnosti o kockanju počinje od perioda srednje škole. Ovo je prvi primjer da će se sistemski, kroz obrazovni sistem raditi na prevenciji kockanja. Stručne osobe će raditi, ne samo sa učenicima, nego će program obuhvatiti i nastavnike i roditelje koji svi zajedno treba da steknu kompetencije kako bismo radili prevenciju klađenja kod mladih ljudi i kako bismo na taj način prevenirali sve posljedice koje ovo nosi sa sobom", kazao je ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Detalj tokom potpisivanja sporazuma (Foto: Vlada TK)
Detalj tokom potpisivanja sporazuma (Foto: Vlada TK)

Neslužben je podatak da je okvirno 50 hiljada patoloških kockara u BiH, što je rečeno tokom sastanka. Navedeno je i to da su, prema podacima Federalne porezne uprave, samo u prošloj godini građani FBiH uplatili blizu dvije milijarde KM u igre na sreću.

Profesorica Meliha Bijedić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Odsjek poremećaji u ponašanju, navodi da smo unatrag deset godina suočeni sa problematikom razvoja poremećaja kockanja u našem društvu, a posebno uključenosti mladih u igre na sreću.

"Prepoznali smo štetnost uključivanja mladih i psihosocijalne posljedice koji mladi imaju od ovakvih ponašanja, od socijalnih, psiholoških do generalnog uticaja na mentalno zdravlje mladih osoba. U okviru ovih aktivnosti održat će se u našem kantonu četiri okrugla stola gdje ćemo pokušati sa roditeljima i nastavnicima malo više govoriti o ovoj temi i nekom sistemskom rješavanju ove problematike", kazala je Bijedić.

Veliko istraživanje urađeno na području FBiH pokazalo je da je 70 posto mladih barem jedanput u životu igralo igre na sreću, a od toga je već osam posto onih koji su razvili patološke kockarske probleme.

Vlasnik licence za program "Ko zapravo pobjeđuje" za Bosnu i Hercegovinu je Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva koje već 22 godine radi u oblasti prevencije ovisnosti.

Prema riječima izvršnog direktora Udruženja Amira Hasanovića program je strukturiran tako da uključuje osam tematskih radionica, školskih radionica za mlade uzrasta 15-16 godina i plus interaktivno predavanje za roditelje te djece, kao i predavanje, odnosno interaktivnu radionicu za sve uposlenike škole.

"Nama je potreban sveobuhvatni pristup, ne isključivo sa djecom, jer je jako važno raditi sa roditeljima koji su isto tako odgovorni za zdravo odrastanje djece i mladih", kazao je Hasanović.

Cilj je da interevencija bude sistemska, održiva i dugoročna, zaključak je potpisnika sporazuma.